Oud-SS’er Erich Priebke op honderdjarige leeftijd overleden

Priebke in juni 2007 in Rome.
Priebke in juni 2007 in Rome. Foto EPA / Claudio Peri

De Duitse oorlogsmisdadiger Erich Priebke is overleden. Dat heeft zijn advocaat vandaag bekendgemaakt. De oud-SS’er werd honderd jaar oud.

Priebke, die de laatste jaren in Italië onder huisarrest stond, was in maart 1944 betrokken bij een massaslachting in de Ardeatijnse-grotten, vlak bij Rome. Daarbij werden 335 Italiaanse burgers gedood - een vergelding voor het ombrengen van 33 Duitse militairen door het verzet. Priebke gaf toe dat hij twee mensen had doodgeschoten en dat hij had geholpen bij de arrestaties, maar zei slechts bevelen te hebben opgevolgd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Priebke gevangengenomen door de Britten, maar hij ontsnapte een paar jaar later en vluchtte naar Argentinië, waar hij tot 1994 vrij kon rondlopen. Nadat hij een interview gaf aan de Amerikaanse zender ABC werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. Dat leidde tot een levenslange gevangenisstraf in 1998.

De afgelopen jaren ontstond meerdere keren ophef omdat een aantal beperkingen van zijn huisarrest werden opgeheven. Deze zomer was er grote weerstand toen hij zijn honderdste verjaardag in het openbaar wilde vieren.