Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

OPCW ziet Nobelprijs als erkenning, Den Haag is trotse thuisbasis

De directeur-generaal van de OPCW (de Organisatie voor het Verbieden van Chemische Wapens) ziet de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede als een “erkenning” – niet alleen voor de algemene inzet voor vrede, maar ook voor de inspanningen in Syrië. In meer reacties wordt die link gelegd.

Het hoofdkantoor van de OPCW in Den Haag.
Het hoofdkantoor van de OPCW in Den Haag. Foto AP / Peter Dejong

De directeur-generaal van de OPCW (de Organisatie voor het Verbieden van Chemische Wapens) ziet de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede als een “erkenning” - niet alleen voor de algemene inzet voor vrede, maar ook voor de inspanningen in Syrië. In meer reacties wordt die link gelegd.

Directeur-generaal Ahmet Uzumcu zei tegenover NRK, de Noorse zender die het nieuws al bracht voordat de commissie het had bekendgemaakt:

“Het is [...] een erkenning van de inspanningen van onze medewerkers die nu in Syrië aan het werk zijn en in feite een zeer moedige poging doen om hun mandaat te vervullen.”

Het OPCW, die toezicht houdt op de naleving van de Conventie tegen Chemische Wapens (CWC) uit 1993, is gevestigd in Den Haag. Burgemeester Jozias van Aartsen is “verheugd” dat de prijs (mits ze daar de telefoon opnemen) naar een organisatie in zijn stad gaat. Van Aartsen noemde de Nobelprijs verder in een verklaring “de bekroning van het hoogstaande werk dat de organisatie verricht ten dienste van een vreedzamer wereld”.

Ook premier Rutte feliciteerde de OPCW vandaag:

“Terechte prijs, want de OPCW zet zich al sinds 1997 in tegen chemische wapens.”

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei (op Facebook):

“OPCW, misschien zegt de afkorting u niets. Vanaf vandaag zal dat veranderen, dankzij de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede. [...] Mooi en terecht [...]. En dat bijna een eeuw nadat chemische wapens voor het eerst massaal zijn gebruikt in de Eerste Wereldoorlog.”

Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, schreef in een verklaring:

“The decision of the Nobel Peace Prize Committee is a powerful recognition of the important role of the OPCW in curbing the use of chemical weapons. The EU is determined to assist in the destruction of the stock of chemical weapons. About 100 years ago, during World War I, Europe has experienced the suffering caused by the use of chemical weapons itself. Syria now demonstrates that these abhorrent acts are still not eradicated from human behaviour. The OPCW faces an unprecedented challenge in its current effort in Syria, where its joint mission with the United Nations is being actively supported by the European Union.”

Herman van Rompuy ten slotte, de voorzitter van de Europese Raad, in een verklaring:

“Only recently we were again reminded the of the abhorrent effects of chemical weapons. The 21 August chemical attack in the outskirts of Damascus, killing hundreds of people, including many civilians and children, was a blatant violation of international law and a crime against humanity. This atrocious act runs contrary to all values and principles shared by the international community. Therefore the work currently conducted by the OPWC in Syria is of paramount importance.”

De OPCW krijgt de prijs “voor haar uitvoerige inspanningen om chemische wapens te elimineren”, maakte Thorbjørn Jagland van het Noorse Nobelcomité in Oslo vanmiddag rond 13.00 uur bekend.

Twitter avatar Nobelprize_org Nobelprize_org The live webcast is now over. We are still trying to reach @OPCW