Prijs omhoog na tweet

Grote onrust bij beleggers gisteren, na een tweet van het Israëlische leger over een aanval op Syrische vliegvelden. De olieprijs schoot omhoog. Maar de tweet verwees naar de Jom Kippoer-oorlog van veertig jaar terug. Het Israëlische leger twittert normaal gesproken over de lopende operaties, daarom wordt het account goed in de gaten gehouden door de financiële markten. Gistermiddag twitterde de krijgsmacht: „Israëlische leger bombardeert vliegvelden in Syrië om Russische wapens uit handen van het Syrische leger te houden.” Overigens mét verwijzing naar de Jom-Kipoer-oorlog in 1973.

Dat laatste ontging sommige beleggers. De prijs van een vat ruwe Brent-olie steeg van 110,40 dollar (vlak vóór de tweet) naar 111,50 dollar even na 17 uur. Later liep dat op tot 111,74 dollar, de hoogste stand van deze maand. (NRC)