Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

OPCW krijgt Nobelprijs voor de Vrede - ‘aanmoedigingsprijs’

VN-inspecteurs, die in Syrie onderzoek hebben gedaan naar het gebruik van chemische wapens, komen per busje aan bij het hoofdkantoor van OPCW in Den Haag, eind augustus.
VN-inspecteurs, die in Syrie onderzoek hebben gedaan naar het gebruik van chemische wapens, komen per busje aan bij het hoofdkantoor van OPCW in Den Haag, eind augustus. Foto ANP / Marten van Dijl

De OPCW – de internationale waakhond tegen de verspreiding van chemische wapens - ontvangt dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft het Nobelcomité om 11.00 uur bekendgemaakt. Iets voor tien uur lekte het nieuws al uit via de Noorse publieke omroep NRK op basis van bronnen binnen het Nobelcomité.

De OPCW krijgt de prijs ‘voor haar uitvoerige inspanningen om chemische wapens te elimineren’, zo maakte Thorbjorn Jagland van het Noorse Nobelcomité in Oslo bekend.

“Recente gebeurtenissen in Syrië, waar chemische wapens opnieuw zijn gebruikt, onderstrepen de noodzaak om de inspanningen om zulke wapens af te schaffen te versterken.”

De Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons houdt sinds 1997 toezicht op de naleving van de Conventie tegen Chemische Wapens (CWC) uit 1993 en is gevestigd in Den Haag. De OPCW is op dit moment bezig met één van de grootste uitdagingen sinds het bestaan: het ontmantelen van het Syrische gifgasarsenaal. In Syrië moeten inspecteurs duizend ton mosterdgas en zenuwgassen als sarin, en de grondstoffen daarvoor, onschadelijk maken. Plus granaten en raketten om ze te verspreiden.

Dit jaar moet de Nobelprijs voor de Vrede dan ook gezien worden als een aanmoedigingsprijs, aldus NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel.

“Het draait dit jaar niet om geleverde prestaties, met de keuze voor OPCW is de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar duidelijk een aanmoedigingsprijs. Daar kiezen ze wel vaker voor, denk aan de prijs voor Obama. De OPCW staat dan ook voor een gigantische uitdaging op dit moment: het ontwapenen van chemische wapens midden in een oorlog. Dit is nog nooit vertoond en er hangt ontzettend veel van af.

De keuze voor een organisatie als OPCW past ook wel bij de instelling van het comité. Het vindt ontwapening een belangrijk thema en geloven in dit soort internationale organisaties.”

De prijs van 1,25 miljoen dollar wordt op 10 december uitgereikt.

Eerder vanochtend meldde NRK al dat de prijs niet naar Malala gaat. Ze zou te jong zijn en de toekenning van de prijs zou haar veiligheid in gevaar brengen.

Kijk hier live mee met de uitreiking

Het kantoor van OPCW in Den Haag


Grotere kaart weergeven