Migrantenboot gezonken voor kust Lampedusa - 50 doden

De kust van Lampedusa, een voormalig toeristenparadijs. Inwoners komen tegenwoordig vooral asielzoekers te hulp
De kust van Lampedusa, een voormalig toeristenparadijs. Inwoners komen tegenwoordig vooral asielzoekers te hulp Foto NRC/ Dirk-Jan Visser

Een boot met naar schatting 250 mensen aan boord is op meer dan honderd kilometer van de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa gekapseisd. Vijftig opvarenden vonden de dood, 116 overleefden het ongeluk. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau vrijdag gemeld.

Onder de overlevenden zijn 72 Palestijnen, veertig Syriërs en vier Egyptenaren. De nationaliteiten van de overledenen zijn niet bekendgemaakt.

Reddingshelikopters en schepen in de omgeving waren snel aanwezig bij de plek van het ongeluk om assistentie te verlenen. De autoriteiten op Malta zetten daarnaast een reddingsoperatie op touw. Helikopters hebben boven de onheilsplek reddingsvesten en opblaasbare bootjes in zee geworpen. Ook hebben zij meerdere drenkelingen uit het water weten te vissen.

Vorige week overleden ruim 300 mensen na scheepsramp bij Lampedusa

Ieder jaar proberen tienduizenden migranten uit Noord-Afrika Sicilië en andere delen van de Italiaanse kust te bereiken. Een ongeluk met een migrantenboot vorige week, eveneens voor de kust van Lampedusa, kostte aan meer dan driehonderd opvarenden het leven. Deze boot had meer dan 500 mensen aan boord. Hierop werd in Italië een dag van nationale rouw afgekondigd. Deze ramp was een van de dodelijkste tot dusverre in het gebied.

Naar aanleiding van de scheepsramp vorige week maakten we een fotoserie over de toestroom aan migranten in Zuid-Europa en de tragische gevolgen.

De Europese Commissie wil dat de EU een zoek- en reddingsmissie op de Middellandse Zee opzet om boten met migranten te onderscheppen. Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström stelde dat enkele dagen geleden voor naar aanleiding van de ramp bij Lampedusa. Frontex, het agentschap dat lidstaten helpt bij grensbewaking, moet volgens Malmström “van Spanje tot Cyprus” met schepen gaan patrouilleren.