FBI rekent agressieve rabbijnen in

Twee orthodoxe rabbijnen uit New York en New Jersey lijken slachtoffer geworden van hun eigen ‘vrouwvriendelijkheid’. De FBI verdenkt de rabbijnen Mendel Epstein en Martin Wolmark ervan dat zij een knokploeg leidden om joodse vrouwen aan een rabbinale echtscheiding te helpen. Als hun mannen niet wilden instemmen met een scheiding, regelden de twee rabbijnen dat de heren zo werden geïntimideerd dat ze alsnog aan wens van hun echtgenote gehoor gaven. Volgens de FBI zijn tientallen mannen zo aangepakt.

Net zoals in andere religies is een joods huwelijk niet door de civiele rechter te ontbinden. De man heeft bij een echtscheiding bovendien het laatste woord. Een vrouw kan alleen scheiden als haar man daarmee instemt met een get. Een man heeft geen get nodig.

Via een undercoveractie ontdekte de FBI dat de rabbijnen Epstein en Wolmark ‘sterke jongens’ inzetten om weerspannige mannen met geweld een get te laten teken. Die knokploegjes gebruikten daarbij niet alleen hun vuisten maar ook elektrische wapens. Ook ontvoering behoorde tot hun repertoire.

Volgens de officier van justitie, die de zaak deze week aanhangig heeft gemaakt, ging het de rabbijnen niet om het geloof maar om geld. Een vrouw moest circa 50.000 dollar neertellen voor deze hulp bij haar echtscheiding.