Jaap, onze hoop, Scheffer

Misschien is het tijd om de leeuw in het wapen van Nederland te vervangen door een ander beest, een labrador bijvoorbeeld. Dat is een hele lieve hond. Hij blaft, maar bijt niet en likt iedere hand die hem wat lekkers geeft. Snuf en Snuitje gingen op reis en vonden alles in het Witte Huis prachtig

Misschien is het tijd om de leeuw in het wapen van Nederland te vervangen door een ander beest, een labrador bijvoorbeeld. Dat is een hele lieve hond. Hij blaft, maar bijt niet en likt iedere hand die hem wat lekkers geeft.

Snuf en Snuitje gingen op reis en vonden alles in het Witte Huis prachtig

Het hoofd van Jaap de Hoop Scheffer aan beide kanten van dat schild zou ook niet misstaan. Geen fraai gezicht misschien, maar Nederlandser en met minder ruggengraat vind je ze niet. Jaap begon altijd automatisch te kwijlen bij contact met boven hem geplaatsten. De beelden van het bezoek dat hij als minister van Buitenlandse Zaken samen met minister-president Jan Peter Balkenende ooit aan president Bush bracht, bleven nog lang op het netvlies hangen. Snuf en Snuitje gingen op reis en vonden alles in het Witte Huis prachtig.

Gisteren was hij weer even terug in de openbaarheid om minister Timmermans van Buitenlandse Zaken omstandig te prijzen omdat die namens Nederland excuses had aangeboden voor de aanhouding en detentie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin, die volgens meerdere bronnen ‘stomdronken’ in zijn woning in Den Haag was aangetroffen terwijl hij zijn kinderen mishandelde.

Jaap vond het maken van excuses ‘verstandig’, want er was in het officiële vriendschapsjaar al genoeg vervelende ruis op de lijn Nederland-Rusland en dan had hij het niet over de Russische anti-homowetgeving, de gevangen bemanning van de Greenpeaceboot of de reacties op het statement van Halina Reijn in een Russisch theater, maar over mogelijke economische sancties die ‘pijn zouden kunnen gaan doen’. Er doken al dreigende berichten op over het weren van Nederlandse tulpen, en die arrestatie kwam net op het moment dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) met een zware delegatie in Moskou was om er te praten over het beëindigen van de aardappelboycot, want onze aardappels blieven de Russen ook al niet.

Ik keek naar Jaap met die rollende ogen en had eigenlijk geen idee wat de beste man nu deed, maar duidelijk was dat we zijn naam maar hoefden te fluisteren en hij kwam kwispelend zijn hok uit ons te adviseren hoe met de Russen te dealen.

Zachtjes blaffen, nooit bijten en als het baasje boos wordt meteen met vier pootjes in de lucht op het tapijt voor hem gaan liggen. Wat zou hij dat namens ons graag nog een keer willen doen en wat zouden we dan veel tulpen en aardappels verkopen.

    • Marcel van Roosmalen