Italië koestert zijn gouden kind (37)

Keert veteraan Totti terug in het nationale elftal?

Roma-aanvoerder Francesco Totti afgelopen zaterdag na een van zijn twee doelpunten in Milaan tegen Internazionale. Foto Reuters

Een fenomeen. Onsterfelijk ook. Bij La Squadra Azzurra, de nationale ploeg van Italië die zich al geplaatst heeft voor het WK en vanavond voor de statistiek tegen Denemarken speelt, hoor je veel loftuitingen. Iedereen is in de ban van „de onsterfelijke”, zoals recordinternational Gianluigi Buffon – vanavond keept hij zijn 137ste interland – hem noemde.

Italië vult kranten, tv-programma’s en radio-uitzendingen over Francesco Totti, de 37-jarige middenvelder van AS Roma, koploper in de Serie A. Moet hij mee naar het WK in Brazilië? Dat is de vraag. Totti speelde zijn laatste interland op het WK in 2006, toen Italië wereldkampioen werd.

Qua spel twijfelt niemand aan Totti, die aan zijn 22ste seizoen bezig is bij Roma. De Romein lijkt aan zijn tweede voetbaljeugd bezig. Energiek, gewiekst en doeltreffend speelt hij de laatste weken zijn wedstrijden. Zaterdag nog, in de beladen uitwedstrijd tegen Internazionale (0-3), was hij goed voor twee doelpunten.

Aan de hand van Totti (en de uitstekend spelende oud-PSV’er Kevin Strootman) lijkt Roma voor het eerst sinds 2001 serieus kans te maken op de scudetto, het landskampioenschap. Totti zei zaterdag na de zevende competitiezege op rij: „Waar het nu om draait, is hoe we ons mentaal houden. Als we fris in ons hoofd blijven, is er veel mogelijk.”

Belangrijker nog is dat Totti verantwoordelijk is voor een mentaliteitsverandering bij Roma, schreef sportjournalist Paolo De Paola in Corriere dello Sport. „Roma heeft zich onder Totti bevrijd van angst, onzin en eindeloze controverses binnen de club.”

En dus is de vraag legitiem: heeft Italië, behalve Andrea Pirlo, volgende zomer behoefte aan een tweede regisseur op het middenveld? Allereerst sprak bondscoach Cesare Prandelli, die vorig jaar op het EK verliezend finalist was met Italië. Hij reageerde resoluut. „Als het WK over een maand zou beginnen, en Totti zou deze vorm hebben, had ik hem absoluut opgeroepen. Daar bestaat geen twijfel over”, zei hij. „We zullen alle spelers – dus ook Totti – een maand voor het WK evalueren, maar op dit moment zien we een geweldige Totti. Fantastico.

Maar of het ook zover komt? Totti maakte in juli 2007 bekend definitief te stoppen als international van Italië. „Ik vind het spijtig, maar mijn gezondheid gaat boven alles”, verklaarde Totti, die toen met veel blessureleed te maken had. Het was ook wel mooi geweest, vond hij. De wereldtitel, ook al was hij geen basisspeler in het elftal van coach Marcello Lippi, was in de zomer van 2006 een mooie afsluiting van zijn interlandcarrière (58 caps, negen goals).

Maar zaterdag, na wederom een vertoning van suprematie, liet Totti toch enige ruimte voor een terugkeer bij de Azzurri. „Op dit moment denk ik alleen aan Roma”, vertelde Totti. „Maar in het voorjaar bekijken we hoe ik er fysiek en conditioneel voorsta en daarna beslissen we. Mai dire mai. (Zeg nooit nooit).”

Totti wordt aanbeden als de verlosser is van Italië. Alsof hij het ontbrekende puzzelstukje is in de route naar de wereldtitel in Brazilië. In Rome weten ze niet beter. Gekscherend stellen de Roma-fans dat hun Messias niet met Kerst neerdaalde in een kribbe te Bethlehem, maar dat hun God het licht zag op 27 september, de geboortedag van Francesco Totti.

Totti is een jongen van het volk. Hij groeide op in Porta Metronia, een echte volkswijk in Rome. Daar speelde hij vaak met oudere jongetjes op straat. Het had niet veel gescheeld of hij het talent was ingelijfd door AC Milan. De Milanezen deden Totti, bijgenaamd Il Bimbo d’Oro (Het Gouden Kind), een lucratief contractvoorstel, maar moeder Fiorella wilde niet dat haar zoon zo jong zou verhuizen naar het hoge noorden. Totti zei er later zelf over: „Ik blijf tot mijn dood in Rome. Nergens anders kan ik aarden.”

Op 28 maart 1993, nadat Totti drie jaar in Roma’s jeugdafdeling had gespeeld, debuteerde hij voor zijn grote liefde. Totti was pas zestien. De liefde bleek wederzijds. Hoewel de wereld om hem heen alsmaar veranderde, probeerde hij dicht bij zichzelf te blijven. Nog altijd begeeft hij zich graag onder de mensen. Hij bezoekt vaak cellen, scholen en ziekenhuizen.

Milan kreeg Paolo Maldini, Juventus had Alessandro Del Piero en Roma houdt van Francesco Totti. In Rome genieten ze nog van Il capitano. Francesco Totti verlengde zijn contract tot de zomer van 2016 bij Roma.

    • Jan Cees Butter