Iran schrapt jaarlijkse anti-Israëlconferentie

De Iraanse president Rohani in het parlement in Tehran. Foto AP / Ebrahim Noroozi

De Iraanse regering heeft een anti-Israëlcongres geschrapt dat jaarlijks plaatsvond, meldt persbureau AP. Het evenement was ooit begonnen door de vorige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en gaf ruimte aan virulente en latente anti-Israëlsentimenten in het land.

De conferentie werd voor het eerst in 2005 gehouden. Ahmadinejad maakte toen de befaamde opmerking dat Israël “van de kaart geveegd” zou moeten worden. Volgens Iraanse nieuwssites zou het ministerie van Buitenlandse Zaken de conferentie schrappen omdat het overheidsbeleid ondermijnt om meer interactie met de wereld te hebben.

De huidige Iraanse president Hassan Rohani is al een tijdje bezig met het aanknopen van diplomatieke relaties met het Westen. Vorige maand sprak hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe en zocht daarin diplomatieke toenadering tot de VS. Hoewel Rohani en Obama elkaar op dat moment niet persoonlijk ontmoetten, spraken ze onlangs een kwartier met elkaar aan de telefoon. Rohani zei toen dat hij ervan overtuigd is dat hij snel met de VS tot een akkoord kan komen over het nucleaire programma van Iran.

    • Anouk Eigenraam