HRW: rebellen executeerden Syrische burgers

Rebellen van het Vrije Syrische Leger richten op een MIG-straaljager in de lucht. Jihadisten vermoordden Syrische burgers volgens HRW. De deelname van het Vrije Syrische Leger is onduidelijk. Foto Reuters / Khalil Ashawi

Syrische rebellen hebben afgelopen augustus zeker 190 burgers in de Syrische kustprovincie Latakia vermoord. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport vandaag. Daarbij zouden de rebellen ook meer dan tweehonderd mensen hebben ontvoerd.

Volgens de mensenrechtenorganisatie ging het om een geplande en gecoördineerde aanval op 4 augustus. De jihadistische rebellen gingen de regeringsgezinde dorpen in de kustprovincie van huis tot huis af, waarbij soms hele gezinnen werden uitgemoord. In andere gevallen werden de mannen omgebracht en werden vrouwen en kinderen meegenomen als gijzelaars. De dorpelingen waren alawieten, een tak van de sjiitische islam die de ruggengraat vormt van het regime van president Bashar Assad en die door sunnitische moslimextremisten als afvallig worden beschouwd.

In hoeverre het Vrije Syrische Leger deelnam is onbekend

De rebellen hoorden volgens HRW tot verschillende rebellengroepen, waarvan sommige gelinkt waren aan takken van Al-Qaeda in Irak en de islamitisch-militante groep Ahrar al-Sham. De groepen claimden de aanval in videoverklaringen. De deelname van het Vrije Syrische Leger aan de aanval is onduidelijk schrijft de organisatie in het rapport. Wel kunnen de daden van de militante rebellen volgens HRW worden gezien als een misdaad tegen de menselijkheid.

De bevindingen van de organisatie sluiten aan bij de toenemende zorg in het Westen over de tactieken van een deel van de opstandelingen in Syrië en de toenemende invloed van jihadisten, en buitenlandse strijders die verbonden zijn met Al-Qaeda. Onderzoekers van de Verenigde Naties hebben al eerder beide kampen in de Syrische burgeroorlog van oorlogsmisdaden beschuldigd.

    • Anouk Eigenraam