Doelpuntrijke galavoorstelling Oranje tegen Hongarije: 8-1

Arjen Robben viert zijn 8-1 met Rafeal van der Vaart en Leroy Fer tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije in de Amsterdam ArenA. Links Balazs Dzsudzsak van Hongarije.
Arjen Robben viert zijn 8-1 met Rafeal van der Vaart en Leroy Fer tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije in de Amsterdam ArenA. Links Balazs Dzsudzsak van Hongarije. Foto ANP / Koen van Weel

Het Nederlands elftal heeft vanavond een simpele zege geboekt op Hongarije. In de Arena werd het mede door een hattrick van Robin van Persie 8-1. Van Persie passeerde door die treffers Patrick Kluivert als topscorer aller tijden van Oranje. De teller van de Rotterdammer staat nu op 41 doelpunten. Nederland was al zeker van WK-deelname.

Al vanaf het begin werd duidelijk dat Oranje geen zin had om het rustig aan te doen tegen Hongarije en dat de bezoekers nauwelijks een weerwoord hadden. Jeremain Lens scoorde in de openingsfase, maar zijn treffer werd ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. Uiteindelijk opende Van Persie na ruim een kwartier de score.

Tien minuten na de 1-0 lag de 2-0 in het net. Kevin Strootman scoorde net als Van Persie even daarvoor met het hoofd. Lens vond zeven minuten voor rust ook het net en vervolgens schoten Strootman en Daryl Janmaat vlak achter elkaar tegen de paal. Twee minuten voor de pauze scoorde Van Persie zijn tweede van de avond en evenaarde hij daarmee Patrick Kluivert met veertig doelpunten.

Treffers Van der Vaart en Robben na vrije trap

Na de thee gaf Nederland snel een strafschop weg toen Jeffrey Bruma hands maakte. Balazs Dzsudzsak benutte het buitenkansje en bracht de stand op 4-1. Het bleek een tijdelijke opleving van de bezoekers, want even later zorgde Van Persie voor de 5-1. Even later kreeg de speler van Manchester United een publiekswissel.

Szilard Devecseri kopte op koddige wijze de 6-1 achter zijn eigen doelman zonder een Oranje-spits in de buurt. In de slotfase voerden Rafael van der Vaart en Arjen Robben de score op tot de voor de Hongaren ontluisterende 8-1. Beiden verschalkten doelman Adam Bogdan uit een vrije trap. (Novum)