Vijf fracties steunen principeakkoord

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (M) arriveert eerder vandaag bij het ministerie van Financiën. Foto ANP/Martijn Beekman

De fracties van de vijf partijen die vanavond een principe-akkoord sloten over de begroting van 2014 staan allemaal achter dit akkoord. Dat hebben de fractieleiders na extra fractievergaderingen vanavond verklaard.

De verwachting is dat het definitieve akkoord vanavond nog wordt gepresenteerd na een laatste overleg dat nu plaatsvindt op het ministerie van Financiën. Daarvoor staan drie persconferenties gepland. Eerst komen de drie oppositiepartijen aan het woord, dan de coalitiepartijen en ten slotte is het woord aan premier Mark Rutte.

Samsom: de tas met wijzigingen is dun gebleven

“De fractie heeft met instemming gereageerd op het tot nu toe bereikte resultaat”, zei Samsom tegenover persbureau Novum. De PvdA-fractie sprak ruim twee uur over het onderhandelingsresultaat:

“We zijn een heel eind gekomen. De fractie is erg tevreden met het tot nu toe bereikte resultaat, maar we moeten het nog kunnen afronden en daar ga ik nu mee verder.”

De PvdA-fractie heeft Samsom niet opgeroepen om grote aanpassingen aan te brengen in het akkoord. “De tas met wijzigingen is dun gebleven”, zei hij.

Zijlstra: dit is een goed akkoord, ik hoop mij vanavond nog te melden

“Er is mij een mandaat gegeven om de zaak af te ronden”, aldus VVD-fractieleider Zijlstra. “Ik heb zeer goede hoop om later vanavond te melden dat er een akkoord is.” De partijen praten later vanavond verder op het ministerie van Financiën, maar de VVD’er denkt niet dat dit tot diep in de nacht gaat duren: “De VVD vindt dit een goed akkoord. Dat betekent dat het geen achteruitgang is van wat er lag.”

Pechtold ‘zeer opgelucht’

Ook de fracties van D66, ChristenUnie en SGP steunen het bereikte resultaat tot dusverre. Alexander Pechtold (D66) is ‘zeer opgelucht’ dat zijn partij wat voor het onderwijs heeft kunnen doen.

De fractie van Arie Slob (ChristenUnie) heeft unaniem ingestemd met het onderhandelingsresultaat. Volgens Slob is met het akkoord de ‘aanslag op de koopkracht van gezinnen afgeslagen’. En hij is blij dat er ook maatregelen zijn genomen om de werkgelegenheid te bevorderen.

De inhoud van het begrotingsakkoord is nog niet bekend, maar de NOS en RTL hebben vanavond al wat uitgelekte afspraken op een rijtje gezet.

  • De gratis schoolboeken blijven;
  • De bezuinigingen op de kinderbijslag worden grotendeels ongedaan gemaakt;
  • Er wordt 600 miljoen extra in onderwijs gestoken;
  • De duur van de WW blijft zoals in het sociaal akkoord is afgesproken: maximaal drie jaar. Wel moet een werkloze na een half jaar werk aanvaarden, ook al ligt dat onder je niveau of salaris. Als het nodig is, wordt dat aangevuld tot het uitkeringsniveau;
  • De versoepeling van het ontslagrecht wordt een half jaar eerder ingevoerd;
  • Het kabinet steekt 1,8 miljard in een verlaging van het tarief in de eerste belastingschijf, om werken aan te moedigen;
  • Er komt geen verlaging van de Motorrijtuigenbelasting;
  • Ministeries gaan meer bezuinigingen dan eerder overeengekomen.

FNV-voorman Ton Heerts en voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes worden vanavond ook bijgepraat door minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) over het aanstaande begrotingsakkoord. Dat zei zijn woordvoerder tegen Novum.

    • Annemarie Coevert