Fotoproject Chez Nous van fotograaf Chris Keulen

Traditioneel schuttersfeest in Stramproy
Traditioneel schuttersfeest in Stramproy

Voor zijn fotoboek Chez Nous fotografeerde Chris Keulen drie jaar lang in de streek waar hij opgroeide en nu weer woont: Limburg, Belgisch Limburg en een stukje van het Duitse Noordrijn-Westfalen. Als hij er terugkeerde, na lange reizen in vaak verre landen of na jaren in de hoofdstad, verbaasden de tradities en de gemeenschapszin hem altijd weer opnieuw. „Ik ken het gebied goed, maar doordat ik zo lang weg was, keek ik ook met de blik van een buitenstaander”, zegt hij.

Drie jaar zwierf hij rond in zijn eigen grensregio en fotografeerde met oog voor wat hem ver weg ook zou opvallen. Kijkend als een „aandachtige outsider”, zoals de Limburgse curator Emmanuel d’Autreppe vaststelt in het

essay dat het boek inleidt.

Keulen werkt onder meer voor NRC Handelsblad en dagblad Trouw. Hij fotografeerde veel in Afrika. Hij won elf keer prijzen bij de Zilveren Camera en twee keer bij World Press Photo. Vanaf morgen worden foto’s uit Chez Nous in groot formaat geëxposeerd in het centrum van Maastricht, in een buitententoonstelling aan beide oevers van de Maas.

Chez Nous, Chris Keulen, Uitgever: Stichting Zuidervrienden, 160 pagina’s, prijs: 45 euro.