EU schroeft controle op Middellandse Zee op

Vanaf 1 december dit jaar krijgt de Europese Unie een nieuw systeem om de opsporing van vluchtelingenboten op de Middellandse Zee te verbeteren. Gisteren keurde het Europees Parlement in Straatsburg het ‘Eurosur’-systeem goed, waarmee informatie van honderden drones, satellieten en vliegtuigen aan elkaar kan worden geknoopt. Zo moet de EU haar buitengrenzen beter bewaken.

Vorige week verdronken bij het Italiaanse eiland Lampedusa zeker 311 migranten toen hun boot kapseisde. Volgens europarlementariër Jan Mulder (VVD), die als rapporteur het Eurosur-besluit door het parlement loodste, zou de boot „mogelijk eerder zijn ontdekt’’ als het surveillancesysteem al operationeel was geweest. „Eurosur moet de zwakke plekken van de buitengrenzen in kaart brengen”, aldus Mulder. „Maar het belangrijkste is dat dit levens gaat redden.”

Critici zeggen dat Eurosur, waarover al jaren wordt gepraat, juist meer slachtoffers zal maken, omdat migranten nog grotere risico’s zullen nemen in hun pogingen het systeem te omzeilen. Eurosur brengt informatie die nationale instellingen - zoals de douane of de visserij-inspectie - nu al verzamelen met behulp van camera’s en satellieten samen in één systeem.

Om het doorspelen daarvan te vergemakkelijken moet elke lidstaat een coördinatiecentrum oprichten. Dat stuurt de informatie naar Frontex, het EU-buitengrensagentschap dat Eurosur gaat beheren en lidstaten nu al met manschappen en schepen bijstaat bij de grensbewaking. Het systeem kost 40 miljoen euro per jaar.

In het Europees Parlement is veel kritiek op de reactie van de EU-lidstaten op de ramp bij Lampedusa. Maandag besloten die dat Frontex een grote operatie in de Middellandse Zee moet gaan leiden, maar over de financiering hiervan is geen overeenstemming.

Het aantal op Lampedusa geborgen lichamen lag vanochtend op 311. De zoektocht naar lijken op de plek van de ramp is gestaakt, maar er wordt verder gezocht in de omgeving.