Dijsselbloem: veel opgeschoten - begrotingsoverleg vanmiddag hervat

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verlaat het ministerie nadat het overleg tegen 03.00 uur is afgelopen. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP praten vanmiddag weer verder met het kabinet over de begroting van volgend jaar. Vannacht werd tot drie uur in de nacht overleg gevoerd op het ministerie van Financiën.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zijn ze vannacht ‘veel opgeschoten’ en is de sfeer ‘nog steeds goed’.

“Het is gewoon veel werk en daar ploegen we ons doorheen.”

De verzamelde pers wachtte de onderhandelaars op. Premier Mark Rutte (VVD) liet weten nog steeds ‘optimistisch over een goede afloop’ te zijn. Hij noemde de sfeer ‘heel constructief’, maar kon niet zeggen wanneer er resultaat te verwachten valt.

“We gaan niet langer door dan noodzakelijk is.”

D66-leider Alexander Pechtold liet ook weten dat er stappen zijn gezet, maar van een akkoord op hoofdlijnen is nog geen sprake. Wel voelt hij dat er bij alle partijen de ‘intentie en urgentie’ is om er samen uit te komen.

Het onderwerp pensioenen ligt niet op tafel. Deze week strandde het pensioenplan van het kabinet in de Eerste Kamer, maar de onderhandelingen met de drie oppositiepartijen gaan alleen maar over de begroting van 2014, verzekerde ChristenUnie-leider Arie Slob. Volgens hem is er nog extra tijd nodig:

“Morgenmiddag en ook morgenavond wordt er opnieuw gepraat.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra liet ook weinig los over de inhoud van de gesprekken. “Er zijn opnieuw stappen gezet.” Van zijn vermoeidheid maakte de VVD’er om 03.00 uur geen geheim. “Ik ben eerlijk gezegd wel aan mijn bed toe.” De hele week gaan de onderhandelingen al tot na middernacht door.

PvdA-leider Diederik Samsom liet weten “nog fit en vrolijk” te zijn.

“Dat is een van de voordelen als je niet veel slaap nodig hebt. Maar dat hebben de anderen ook niet.”

    • Lex Boon