Borodin-kwestie sleept voort: Rusland eist straf voor Nederlandse agenten

De Russische ambassade in Den Haag.
De Russische ambassade in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout

De kwestie rond de Russische diplomaat die dit weekend werd gearresteerd in Den Haag blijft zorgen voor onenigheid tussen Nederland en Rusland. Moskou eiste vandaag dat de agenten die Dmitri Borodin oppakten, bestraft worden. Timmermans herhaalde daarop dat niet te gaan doen.

De Russische autoriteiten ontvingen vandaag het rapport over de aanhouding van Borodin. Die uitleg ging Rusland niet ver genoeg, zo bleek enkele uren later uit een verklaring op de website van het ministerie.

Nederland bood woensdag al zijn excuses aan voor de arrestatie van de hoge diplomaat. Diplomaten zijn volgens het Verdrag van Wenen namelijk onschendbaar. Dat de vrouw van Borodin betrokken was bij enkele aanrijdingen en de diplomaat zelf zijn kinderen zou mishandelen - zoals getuigen aan de politie vertelden - doet daarbij niet ter zake.

Minister Timmermans zei eerder deze week dat hij persoonlijk begrip had voor het optreden van de betrokken agenten. Volgens hem handelden ze vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen.

Rutte: geen aanleiding tot sancties

Tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad zei Rutte vanmiddag:

“Natuurlijk hebben we begrip voor het feit dat de politie heeft opgetreden gezien de situatie die ze aantroffen, maar het was wel in strijd met de conventie van Wenen. En om die reden hebben we ook excuses aangeboden.”

Over de eis van Rusland om de agenten te arresteren:

“We zien geen aanleiding tot sancties tegen de agenten. Als de gelegenheid zich voordoet zal ik dat zelf aan Poetin uitleggen, maar eerst is het aan onze ambassadeurs en diplomaten om onze redenen toe te lichten.”

‘Dit hoeft de verhoudingen niet te schaden’

Over of het de onderlinge betrekkingen en het Nederland-Ruslandjaar schaden kan, maakt de premier zich niet zo’n zorgen. Ook het bezoek van koning Willem-Alexander en Maxima aan Rusland gaat gewoon door, zei hij:

“Dit hoeft de verhoudingen niet te schaden als we het goed aanpakken. Maar we hebben een heel lange, oude en diepe relatie. Bovendien: staatssecretaris Dijksma stuurde mij vanmorgen nog een sms vanuit Moskou, waar ze voor 13 miljoen euro aan contracten gesloten heeft met Rusland. De relatie gaat dus gewoon door.”

Of de Facebookpost van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gisteren dan wel zo handig was? Timmermans herdacht Edith Piaf gisteren op zijn Facebookpagina met een verwijzing naar het nummer ‘Non, je ne regrette rien’ (“ik heb nergens spijt van”).

Rutte:

“Hij heeft ook uitgelegd dat het niets te maken had met de diplomatieke kwestie. Er is geen link. De link is wel gelegd, maar als er dan een misverstand ontstaat over die link dan leg je vervolgens uit dat er geen link is. En dat heeft hij ook gedaan.”