Blokkeren van andermans telefoon erg eenvoudig bij Vodafone

Vodafone heeft de procedure inmiddels aangepast om “grootschalig misbruik” te voorkomen.
Vodafone heeft de procedure inmiddels aangepast om “grootschalig misbruik” te voorkomen. Foto EPA / Daniel Naupold

Het was tot vandaag erg eenvoudig om de telefoon van iemand die een Vodafone-abonnement heeft, op afstand te blokkeren. De aanbieder van mobiele telefonie gehoorzaamde al na één belletje, van wie dat ook kwam. Dat schrijft RTL Nieuws. De omroep blokkeerde bij wijze van test de telefoon van minister Plasterk.

Vodafone, dat zo’n 4,7 miljoen klanten heeft in Nederland, heeft de procedure inmiddels aangepast.

Volgens RTL hoefde je alleen maar te bellen naar een speciale Vodafone-dienst, waarna een computer je vroeg welke telefoon geblokkeerd moest worden. Het invoeren van het telefoonnummer was vervolgens genoeg. Controlevragen of tussenkomst van een medewerker waren er niet.

Volgens Vodafone was de procedure zo eenvoudig om de kans te minimaliseren dat kwaadwillenden met een gestolen telefoon kosten maakten die op de eigenaar verhaald werden. “Nu RTL bekend heeft gemaakt hoe men hier ongewenst gebruik van kan maken, past Vodafone het proces aan om grootschalig misbruik te voorkomen.”

    • Peter Zantingh