Badr Hari zegt opnieuw ‘enorm spijt’ te hebben

Badr Hari komt aan bij de rechtbank in Amsterdam op dag twee van het proces.
Badr Hari komt aan bij de rechtbank in Amsterdam op dag twee van het proces. Foto ANP / Jerry Lampen

Badr Hari heeft vandaag opnieuw excuses aangeboden aan zijn slachtoffers. Hij gaf een korte verklaring waarin hij nog eens uitlegde waarom hij zich op zijn zwijgrecht beroept.

“Ik wil niet bloeden voor wat ik niet heb gedaan.”

In een aantal media is zijn zwijgen opgevat alsof hij schijt heeft aan wat er is gebeurd, zei de kickbokser, die onder meer van poging tot doodslag wordt verdacht. “Ik heb enorm spijt, nogmaals excuses”, zei hij. Hari blijft zich verder op zijn zwijgrecht beroepen. Wel zei hij zijn verantwoording te willen nemen voor zijn daden.

Update 10.00: het OM verdenkt de broer van Hari van meineed. De broer heeft een deel van de schuld op zich genomen van het gepleegde geweld. De broer verklaarde dat hij als eerste een klap uitdeelde, maar dat strookt niet met zijn verklaring tegen de politie.

Proces Badr Hari gaat tweede dag in

De tweede dag in het proces staat in het teken van de behandeling van de zaak van de mishandelde zakenman Koen Everink. Hij raakte vorig jaar juli ernstig gewond toen hij tijdens het dancefeest Sensation White in elkaar werd geslagen en geschopt in een skybox in de Amsterdam Arena.

Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. worden verdacht van deze poging tot doodslag, zoals het OM de molestatie ziet. De zaak werd gisteren op de eerste procesdag nog niet behandeld omdat de advocaten van Hari nog zes politiemensen wilden horen over het onderzoek die nacht in de Arena. Dat is voor een deel gebeurd, zodat de zaak-Everink naar verwachting vanaf 10.00 uur kan worden besproken.

De rechtbank bepaalde gisteren dat Everink niet in de rechtbank hoeft te getuigen. Zijn psychiater heeft geconstateerd dat hij het proces psychisch niet aankan. Hij zou het ‘trauma’ anders opnieuw beleven.

Rijksrecherche wil lek boven water krijgen

Eerst bespreken de rechters nog een van de andere zeven mishandelingen waarvan Hari wordt verdacht. De meeste daarvan passeerden donderdag al de revue. Dat ging zonder veel oponthoud, aangezien de kickbokser zich op advies van zijn verdediging op zijn zwijgrecht beroept.

Omdat het strafdossier naar de media is gelekt wil het OM dat de zaak wordt uitgesteld als het lek niet snel boven water komt. De Rijksrecherche zet alles op alles om uit te zoeken wie erachter zit.

Vandaag wordt ook verder gepraat over een foto die Brandpunt Reporter liet zien in een recente reportage. Het tv-programma heeft het dossier in handen, maar de foto met daarop een met bloed besmeurde wc-bril zat niet in het dossier van de advocaten. Die willen weten wie de mogelijk voor de verdachten ontlasten foto heeft gemaakt. (Novum)

Volg de tweets over de rechtszaak