Amsterdamse huizenmarkt trekt aan

In het derde kwartaal werden in Amsterdam opnieuw meer huizen verkocht. Ook qua prijzen loopt Amsterdam voor op de rest van Nederland.

In Amsterdam zijn voor het tweede kwartaal achtereen meer huizen verkocht en stegen ook de verkoopprijzen opnieuw. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) die gisteren werden gepresenteerd.

In totaal verkochten NVM-makelaars dit kwartaal in Amsterdam 1.875 woningen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg het aantal woningverkopen met bijna 22 procent. Huizen werden ook iets sneller verkocht dan vorig jaar: gemiddeld in 97 dagen in plaats van 99.

De NVM-cijfers zijn een vrij betrouwbare indicator voor de huizenmarkt, want de vereniging heeft een landelijk marktaandeel van circa 75 procent. In Amsterdam ligt het marktaandeel nog iets hoger.

Volgens Eefje Voogd, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), onderdeel van de NVM, loopt Amsterdam landelijk voorop. Ook in andere stedelijke regio’s steeg het aantal verkopen, maar daar werden relatief minder huizen verkocht dan in Amsterdam. Landelijk zette de prijsdaling ook door, terwijl de prijzen in Amsterdam opnieuw zijn gestegen.

De markt voor koopwoningen in Amsterdam is gunstig omdat het moeilijk blijft aan een huurwoning te komen en de hoofdstad in trek is. Voogd: „Mensen hebben ook meer vertrouwen in de markt en het dieptepunt van de prijzen is voorbij, waardoor huizen nu betaalbaar zijn en veel mensen doorpakken en kopen.”

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Amsterdam was afgelopen kwartaal 228.000 euro. De prijzen stegen ten opzichte van een jaar geleden gemiddeld 2,4 procent, terwijl ze hiervoor al acht kwartalen op rij daalden. Daarbij moet wel worden aangemerkt dat de inflatie in het afgelopen jaar ook 2,4 procent was.

In het tweede kwartaal van dit jaar werd al een kleine stijging van de huizenprijzen in Amsterdam ingezet ten opzichte van de eerste maanden van dit jaar, maar nu, met de cijfers van het derde kwartaal, is voor het eerst ook het verschil met vorig jaar significant.

Maar de cijfers zijn niet alleen maar positief: de verkoopprijs stijgt dan wel, maar de woningen worden nog steeds voor een lagere vraagprijs in de markt gezet ten opzichte van vorige jaren. De huizen die verkocht worden vinden sneller een nieuwe eigenaar, maar er zijn ook huizen die zeer lang te koop staan.

De makelaarskoepel sprak bij de vorige kwartaalcijfers al over een „mogelijk herstel” van de markt en een „positievere stemming” onder kopers. En ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zei eerder deze week al dat „in bepaalde regio’s van het land” een einde lijkt te komen aan de daling van de huizenprijzen.

Maar een even hoog niveau van de huizenmarkt als in 2008, voor de crisis uitbrak, is nog lang niet in zicht. Zowel landelijk als in Amsterdam zijn de prijzen nog flink lager dan begin 2008, wordt er minder verkocht en duurt de verkoop langer.

Een aanwijzing dat het vanaf nu in het hele land beter zal gaan met de huizenverkoop, is Amsterdam niet. De stad heeft in ons land een aparte positie binnen de woningmarkt: zo gaat het in krimpregio’s nog niet goed. Eefje Voogd: „Amsterdam doet het altijd uitdrukkelijk goed ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Wij zijn het beste jongetje van de klas.”

    • Anouk van Kampen