Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft prostaatkanker

Van der Laan in mei van dit jaar. Foto ANP / Bas Czerwinski

Bij de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, is onlangs prostaatkanker geconstateerd. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Van der Laan laat weten dat hij “nu en dan” niet aanwezig zal zijn vanwege de behandeling, maar ook dat hij verwacht dat zijn dagelijks functioneren niet door de ziekte belemmerd zal worden. De Amsterdamse burgemeester wordt de komende maanden behandeld in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Antoni van Leeuwenhoek.

Brief van Eberhard van der Laan

Van der Laan (58) heeft een uitzonderlijk druk voorjaar gehad, vooral met de voorbereidingen voor de inhuldiging van kroonprins Willem-Alexander op 30 april. Hij liet merken dat hij daardoor zeer vermoeid was en bezwoer in verschillende interviews dat hij het rustiger aan zou doen.

Als prostaatkanker (de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen) vroeg ontdekt wordt, is de overlevingskans tussen de 80 en de 90 procent (volgens kanker.nl). Als de ziekte is uitgezaaid, slinkt dat percentage naar 25 procent. 72 procent van de patiënten is tien jaar na de constatering nog in leven.

    • Peter Zantingh