‘Agenten niet bestraft voor oppakken Russische diplomaat’

Residentie Seinpost in Scheveningen, waar de Russische diplomaat Dmitri Borodin woont. Nederland en Rusland zijn in een diplomatieke rel beland doordat de politie de diplomaat arresteerde.
Residentie Seinpost in Scheveningen, waar de Russische diplomaat Dmitri Borodin woont. Nederland en Rusland zijn in een diplomatieke rel beland doordat de politie de diplomaat arresteerde. Foto ANP / Phil Nijhuis

De politieagenten die zaterdag in Den Haag de Russische diplomaat Dmitri Borodin aanhielden, worden niet bestraft. Dat meldt het AD op basis van bronnen.

Nederland geeft daarmee geen gehoor aan een oproep van Rusland. De Russische president Poetin, die zich deze week persoonlijk mengde in de zaak, eiste niet alleen ‘opheldering en excuses’ eiste maar ook ‘strafmaatregelen’ jegens de verantwoordelijken.

Timmermans heeft de excuses inmiddels aangeboden, maar heeft ook op persoonlijke titel begrip getoond voor het optreden van de agenten die hebben “gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid”. Sancties voor de agenten lagen dan ook niet voor de hand.

De politie kreeg zaterdag meldingen dat de dronken Borodin zijn kinderen zou mishandelen. Burgemeester Van Aartsen van Den Haag heeft laten weten dat hij de excuses begrijpt maar dat de politie terecht is opgetreden. De politie had op grond van het kinderrechtenverdrag en de Politiewet de plicht om de kinderen te beschermen, aldus de burgemeester, die zelf minister van Buitenlandse Zaken is geweest.

Rusland wil nog steeds meer uitleg over de aanhouding en verwacht dat Nederland daar voor het einde van de week mee komt, meldde het Russische persbureau Interfax gisteren. Timmermans heeft al laten weteat hij met de Russische regering in ‘gesprek blijft over de verdere afwikkeling van dit voorval’.

Verdrag van Wenen regelt onschendbaarheid

Volgens het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer zijn diplomaten zowel op hun werk als thuis en op straat ‘onschendbaar’. Het verdrag waarborgt een vergaande immuniteit van de diplomaat. Hij of zij kan niet worden gearresteerd en zelfs niet worden beboet.

De onschendbaarheid heeft historische wortels. Deze privileges zijn van belang om discreet te kunnen onderhandelen over handels- of andere verdragen. Bovendien is diplomatiek verkeer, ten tijde van politieke spanningen of oorlog, soms de enige vorm van bilateraal contact die overblijft. Het eerste internationale verdrag dateert uit 1815. Europese landen hielden toen na de Napoleontische oorlogen hun Congres van Wenen. Het huidige verdrag, waarop de Russische regering haar „scherpe protest” baseert, dateert uit 1961.