Activisten gemarteld door Russen, zegt hun advocaat

None
Foto AFP

Correspondent Rusland

De Greenpeace-activisten die in Moermansk gevangen zitten, krijgen te weinig drinkwater en frisse lucht. „Marteling”, zegt hun advocaat Irina Isakova aan de telefoon. Dat is in strijd met het Russische recht. Isakova leidt de groep advocaten die de opvarenden van Greenpeaceschip Arctic Sunrise verdedigen.

Hoe gaat het met de gevangenen?

„Veel arrestanten hebben geen toegang tot elementaire spullen, zoals drinkwater. Het drinkwater dat wij doorgeven komt op de een of andere manier niet door. In de wc’s hangen camera’s. Om het raam te openen moeten ze dat vragen, maar omdat ze geen Russisch spreken, lukt dat vaak niet. Ook toestemming vragen om een telefoongesprek is moeilijk. De bewakers van de cellen eisen dat ze alleen Russisch praten aan de telefoon. Dat is onmogelijk omdat zijzelf noch hun familieleden Russisch spreken.”

Is dat juridisch aanvechtbaar?

„Het zijn directe schendingen van hun rechten. In de politiecellen in Moermansk is sprake van marteling. Als mensen niet normaal kunnen drinken en ademen, dan is dat marteling.”

Hoe vaak spreken jullie de cliënten?

„Er zijn vijf kamers waar de 25 advocaten vertrouwelijk met hun cliënten kunnen spreken. Terwijl wij dertig arrestanten hebben zitten. Daardoor gebeurt het vaak dat de advocaten de hele dag buiten in de kou staan te wachten totdat ze kunnen praten met degene die ze verdedigen. Wij kunnen onze rechten als advocaat zoals die in de wet zijn opgenomen niet waarmaken. Het is niet onze schuld dat er te weinig kamers zijn voor overleg. We willen een aanklacht indienen tegen het hoofd van de gevangenisinstellingen. Die is hiervoor verantwoordelijk.”

Hoe gaat het met de Nederlanders: machinist Mannes Ubels en campagnevoerder Faiza Oulahsen?

„Mannes Ubels heeft gisteren met zijn advocaat gesproken. Behalve de omstandigheden die ik al heb beschreven, zijn er over de Nederlanders geen speciale kwesties te melden.”

    • Thalia Verkade