Zondag

Tosca Niterink en Anita Janssen lopen de Caminho da Fé, een pelgrimsroute in Brazilië, en doen verslag in woord en beeld.

Foto Anita Janssen
Foto Anita Janssen

‘Deze witte ziet in het gras oproep glazuur. Ik denk jullie hebben koude nacht gehad?” Deze raadselachtige boodschap kreeg ik gistermorgen van de pousada-eigenaar. Hij wilde weten, via Google Translate, of wij het in verband met de nachtvorst koud hadden gehad. We zaten erg hoog in het gehuchtje Cantalagalo, op een berg tussen Paraisópolis en Luminosa en dan kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. „Dat hebben wij in Holland ook”, stelde ik hem gerust, van die koude rotnachten. En dan slapen wij evengoed met het raam open, omdat Annie het anders benauwd krijgt.

Ze kreeg het net ook benauwd, dat kwam omdat ze haar onderbroeken te drogen had gehangen aan de ventilator. Meestal gaat dat wel goed, maar vandaag vloog de hotelkamer bijna in brand. Enfin, we zitten momenteel in de agrarische-bamboegroei-agglomeratie Luminosa en het is hier een drukte van belang op zondagmiddag. Dan komen alle mannen uit de bananenplantages op hun paarden en crossmotoren hiernaartoe om zich eens een flink stuk in de kraag te zuipen. Er is ook een man bij die op een zwarte stier rijdt, heel deftig! Zo gaat dat op het platteland. In de stadjes waar we tot nu toe doorheen zijn gekomen, wordt het weekend iets anders gevierd. Daar rijden ze rondjes om het plantsoen in een met knipperende lampjes versierde discobus en dansen ze op keiharde kaboemkaboemmuziek. Of ze rijden er in hun eigen pick-uptrucks achteraan, met overstuurde boxen in de achterbak waar je Ahoy mee op kunt blazen.

Nou, hier gaat het er ook wild aan toe. Er ligt momenteel een man naast zijn motor te wachten tot-ie weer op kan staan en naar huis kan scheuren. Dat komt door de Pinga, een spotgoedkoop maar heel gemeen drankje. Wij weten er alles van, want het kan ook dienen als basisingrediënt voor een caipirinha en daar drink je er ongemerkt toch flink wat van weg.

Had ik al verteld dat we al vier weken voor 99 procent over zandpaden lopen? We zien veel met kunstbloemen en heiligenbeelden versierde kruizen in de bochten die herinneren aan tragische ongevallen.

Maar we zien ook leuke dingen: hele kolonies apen, want we zijn hier in bananenland, weet je nog? En gisteren zeven toekans. Ik dacht dat je maar af en toe kans had op toekans, maar dat valt wel mee en dat doet er trouwens niets aan af en toe kans.

Het allerleukste is die verschrikkelijk hoge berg voor mijn neus. In de pelgrimswereld heet hij break your legs en iedereen maakt ons er al vanaf het begin bang voor. Vandaag is de grote dag, we gaan onze kuiten testen. Leuk toch? En we hebben ook een tijdje geen internet. Daarom ben ik een beetje vroeg met mijn berichtgeving.

    • Tosca Niterink