Verenigde Staten schorten hulp aan Egypte grotendeels op

Amerika schort een groot deel van de militaire steun aan bondgenoot Egypte op, tot het land verkiezingen houdt.

Een Amerikaanse generaal en coupleider Al-Sisi in 2006.
Een Amerikaanse generaal en coupleider Al-Sisi in 2006. Foto Reuters

De Verenigde Staten zetten een groot deel van hun militaire steun aan Egypte tijdelijk stop. Amerika wil volgens een woordvoerster dat het land eerst „geloofwaardige vooruitgang” boekt naar vrije verkiezingen. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt.

In Egypte is het onrustig sinds het leger in juli president Mohamed Morsi, leider van de Moslimbroeders, afzette. Het besluit van de VS is een uitkomst van een evaluatie die het land begon in augustus. Toen ontruimden leger en politie met geweld een protest van Morsi-aanhangers, waarbij zo’n duizend doden vielen en duizenden moslimbroeders werden opgepakt. Ook Morsi werd gevangengezet. Gisteren werd bekend dat zijn proces op 4 november begint. Hij is aangeklaagd wegens het aanzetten tot moord en geweld.

De VS schorten de levering van 10 Apache helikopters, raketten en tankonderdelen op. Een garantie voor een lening van 222 miljoen euro en een donatie van 192 miljoen euro gaan ook niet door. Jaarlijks steunen de VS Egypte met bijna 1 miljard euro.

Het besluit, een dieptepunt in de sinds decennia stabiele betrekkingen tussen de twee landen, komt niet onverwacht, hoewel president Barack Obama aanvankelijk weigerde het afzetten van Morsi een coup te noemen. Eerder werden al een levering van vier F-16 vliegtuigen en de tweejaarlijkse gezamenlijke legeroefening afgelast. De VS blijven wel ontwikkelingshulp geven, plus steun voor beveiliging van de Sinaï waar in toenemende mate schermutselingen plaatsvinden tussen het Egyptische leger en opstandelingen.

Egypte reageerde geïrriteerd op het besluit. „Deze beslissing is verkeerd. Egypte geeft niet toe aan Amerikaanse druk en vervolgt zijn eigen routekaart naar democratie,” aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen een Egyptische radiozender. Het leger had in juli aangekondigd binnen een half jaar verkiezingen te willen houden. (BBC, Reuters, AP)