Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Uientaart

De klassieke tarte tatin, een omgekeerd appeltaartje, werd in 1889 per ongeluk uitgevonden door de Franse zusters Stéphanie en Caroline Tatin. Over de precieze geschiedenis doen verschillende verhalen de ronde. Volgens een van de legendes waren de appeltaartminnende gezusters in een verstrooide bui de taartbodem vergeten. De appels zaten reeds in de bakvorm en dus besloten ze het deeg op de appels te leggen en de taart na het bakken om te keren. Volgens een ander verhaal is de tarte tatin geboren nadat één van de zussen de taart liet vallen en daarom niets anders kon doen dan deze omgekeerd opdienen.

Welk incident daadwerkelijk tot het omdraaien van de taart heeft geleid, is niet meer te achterhalen. Gelukkig maakt dat helemaal niet uit, want deze bakmethode is hoe dan ook geniaal. En niet alleen bij het fabriceren van een appeltaart; ook een hartige taart vaart wel bij een knapperige korst. Een tijdje geleden schreef ik over ‘blind bakken’, waarbij je het deeg apart van de vulling bakt. Bij een tarte tatin sla je die extra stap over, maar het resultaat is des te beter. Helaas leent niet elke taartvulling zich voor een tarte tatin, maar onderstaande uientaart doet dat wel. En met succes.

Verwarm de oven op 180 graden.

Snijd de uien in ringen en hak het teentje knoflook zo fijn mogelijk. Verhit de roomboter in een diepe pan en bak de uien op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.

Voeg de knoflook en een paar blaadjes tijm toe en bak dit nog twee minuutjes mee met de uien.

Breng verder op smaak met peper en zout uit de molen.

Pak er een bakvorm bij en vet hem in met een klein beetje boter of olie. Bedek de bodem met de uien.

Neem de helft van de geitenkaas en verdeel dit over de uien. Haal nu het bladerdeeg uit de koelkast en bedek de de quichevorm met een laagje deeg.

Stop de zijkantjes een beetje in en prik met een vork gaatjes in de bovenkant. Zet de taart vervolgens in het midden van de voorverwarmde oven en bak ongeveer 30 minuten. Als het deeg goudbruin en knapperig is, is de taart klaar.

Keer de vorm heel voorzichtig om op een groot bord en klop de uientaart uit de vorm. Verbrokkel de rest van de geitenkaas over de taart en garneer met een takje tijm. De taart kan warm of koud worden gegeten.