Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

TU Delft wint World Solar Challenge met snelle zonneauto

De Nuna7 van het Nuon Solar Team van de TU Delft.
De Nuna7 van het Nuon Solar Team van de TU Delft. Foto ANP / Mark Kolbe

Het studententeam van de TU Delft heeft de World Solar Challenge gewonnen. Tijdens de vierde en laatste racedag werd de koppositie met de zonnewagen Nuna7 niet meer uit handen gegeven. Het is de vijfde titel voor het zonneautoteam van Nuon.

Twitter avatar NuonSolarTeam Nuon Solar Team We hebben gewonnen! Het goud gaat naar het Nuon Solar Team! #WSC13

Het Nuon Solar Team van de TU Delft deed voor de zevende keer mee. De afgelopen twee edities werden door het Japanse team van Tokai University gewonnen. De Japanners werden nu tweede. Het erepodium wordt gecompleteerd door het Nederlandse Solar Team Twente.

De World Solar Challenge is in totaal drieduizend kilometer lang. Tijdens de race, die om de twee jaar wordt gehouden, doorkruisen zonneraceteams Australië van Darwin naar Adelaide. Dit jaar deden 38 teams van over de hele wereld mee in drie verschillende klassen.

Delft maakte het verschil door extreem efficiënte zonnepanelen mee te nemen, die tijdens de race konden worden ingezet om maximaal gebruik te maken van het zonlicht.

(Novum)