Timmermans excuseert zich voor aanhouding

Rel over Russische diplomaat is nog niet voorbij

None

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft Rusland excuses aangeboden voor de aanhouding van de diplomaat Dmitri Borodin. Dat was in strijd met de „volledige immuniteit en onschendbaarheid” die de Rus volgens het Verdrag van Wenen geniet.

Timmermans toonde tegelijkertijd op persoonlijke titel ook begrip voor het optreden van de agenten die hebben „gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid”. De politie had zaterdag meldingen ontvangen dat de dronken Borodin zijn kinderen zou mishandelen. Burgemeester Van Aartsen van Den Haag zei gisteren dat hij de excuses begrijpt maar dat de politie terecht is opgetreden. De politie had op grond van het kinderrechtenverdrag en de Politiewet de plicht om de kinderen te beschermen, aldus de burgemeester, die zelf minister van Buitenlandse Zaken is geweest.

Timmermans voegde er in zijn verklaring aan toe dat hij met de Russische regering in „gesprek blijft over de verdere afwikkeling van dit voorval”. De minister gaf hierover geen bijzonderheden. Op grond van zijn persoonlijke begrip voor de politie lijken sancties niet voor de hand te liggen.

President Poetin, die zich eergisteren persoonlijk mengde in de zaak en niet alleen „opheldering en excuses” eiste maar ook „strafmaatregelen” jegens de verantwoordelijken, heeft vooralsnog niet gereageerd.

De verklaring van de Nederlandse regering is in Rusland niet integraal bekendgemaakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde in Moskou wel Timmermans’ excuses op zijn website, maar liet zijn begrip voor het optreden van de politieagenten achterwege. Ook maakte het geen melding van de omstandigheden rond de wederrechtelijke aanhouding.

Verschillende media in Rusland meldden op gezag van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wel dat het voorgenomen bezoek van koning Willem-Alexander, die op 9 november het bilaterale jaar in Moskou zal afsluiten, wel doorgaat.

Borodin reageerde voldaan, al zei hij te hopen dat ook de massamedia zouden ophouden hem te belasteren. „Ik hoop dat het Nederland-Ruslandjaar, dat we ook wel het jaar van vriendschap hebben genoemd, echt vriendschappelijk gaat zijn”, zei hij.

In Rusland wordt door waarnemers een verband gelegd tussen het incident en het conflict rond de acties van Greenpeace tegen het boorplatform van Gazprom in de Barentsz-zee. Het Russische recherchecomité SK treft intussen voorbereidingen om de aanklacht tegen de opvarenden van Greenpeace-schip Arctic Sunrise te verbreden. Volgens de recherche zijn er aan boord narcotica gevonden. Volgens Greenpeace gaat het om morfine die conform de internationale richtlijnen in een kluis was opgeborgen.