Scenario 1 Wat er in de wereld kan gebeuren

None

1 Bevolking

De wereldbevolking groeit van 7 miljard mensen nu naar 8 tot 11 miljard in 2050. Misschien groeit de bevolking daarna nog verder. De emancipatie van de vrouw schrijdt voort, daardoor krijgt ze minder kinderen. Het aandeel van mensen ouder dan 60 jaar neemt mondiaal met 10 procentpunt toe; in ontwikkelde landen tot 30 procent van de bevolking.

2Economie

De wereldeconomie groeit jaarlijks met 2,2 tot 3,7 procent en is halverwege de eeuw vier keer groter dan de huidige. Vooral in een aantal landen in Azië en Zuid-Amerika groeit de productiviteit veel harder dan in westerse landen. China kan in 2050 33 procent van de mondiale economie omvatten, Europa 12 procent en de VS 9 procent. Nu omvat Europa nog zo’n 23 procent van de wereldeconomie, de VS dragen 22 procent bij, China bijna 12 procent.

3Technologie

Technologische ontwikkelingen leiden tot aanzienlijke gezondheidswinst. Daardoor worden mensen niet alleen ouder, ze blijven ook langer fit en kunnen langer werken. Robots nemen veel taken over, zoals administratief werk en eenvoudige diensten.

4Hulpbronnen

Met de komst van enkele miljarden nieuwe wereldburgers ontstaat strijd om hulpbronnen en grondstoffen, zoals water en voedsel. Er komen meer aanhoudende fricties, omdat meer landen grote macht hebben.

5Steden

De steden worden groter, het platteland loopt leeg. In 1970 waren er twee steden met meer dan 10 miljoen inwoners (New York en Tokio), nu zijn het er 23 en in 2025 zullen het er 37 zijn. Steden trekken mensen aan door kennis, banen en diensten.