Rutte noemt nog geen datum akkoord, maar is optimistisch

Rutte na afloop van de onderhandelingen met fractievoorzitters op het ministerie van Financiën, sinds vandaag zonder GroenLinks.
Rutte na afloop van de onderhandelingen met fractievoorzitters op het ministerie van Financiën, sinds vandaag zonder GroenLinks. Foto ANP / Martijn Beekman

Premier Mark Rutte (VVD) doet nog geen uitspraken over de termijn waarop een akkoord tussen coalitie en oppositie over de begroting volgend jaar te verwachten is. Hij is optimistisch, maar benadrukt dat het moeilijke gesprekken zijn, meldt persdienst Novum. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën zegde vannacht zijn reis naar Washington af ten behoeve van het overleg.

Rutte vannacht na urenlange gesprekken:

“Ik denk nog steeds dat het gaat lukken, maar het gaat echt stap voor stap. Ik noem geen datum. We proberen het niet langer te laten duren dan nodig is.”

Volgens Rutte zijn de partijen die nog aan tafel zitten, ‘nog steeds zeer gemotiveerd’. Hij zei verder blij te zijn dat Dijsselbloem vandaag niet naar de vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington gaat, waar hij als eurogroepvoorzitter eigenlijk werd verwacht. Dijsselbloem blijft in Nederland om aan de onderhandelingen deel te nemen.

“Hij is een zeer creatief man die voor elk probleem twee oplossingen bedenkt, dus ik ben heel blij dat hij erbij blijft.”

Volgens NRC-journalist Melle Garschagen duidt de afzegging van Dijsselbloem op een nieuwe financiële realiteit:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem niet naar IMF = einde eurocrisis? Twee jaar geleden was dat ondenkbaar. Toen een totale panieksfeer in DC.

Samsom: binnen afzienbare tijd akkoord

Rutte zei verder het opstappen van GroenLinks uit de onderhandelingen te respecteren.

“We wisten dat er bij die partij een worsteling zat op een aantal onderwerpen. Niettemin had ik steeds de hoop dat het mogelijk zou blijken tussen GroenLinks en de overige partijen een brug te slaan, maar dat is niet het geval gebleken.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei te hopen dat het snel tot een akkoord komt. “We werken daar hard aan, maar we zijn er nog niet.” Zijlstra zei goed te begrijpen dat Dijsselbloem zijn reis naar Washington heeft afgezegd. Dat was diens eigen besluit, zei Zijlstra.

Ook volgens PvdA-leider Diederik Samsom kan ‘binnen afzienbare tijd’ een akkoord worden gesloten. Dat Dijsselbloem de reis heeft afgezegd, betekent volgens Samsom dat hij ‘veel waarde hecht aan het proces’. (Novum)

    • Mirjam Remie