Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rusland bereid tot arbitrageprocedure Greenpeace-schip

Demonstranten dragen spandoeken tijdens een wereldwijd solidariteitsmars van de Russische ambassade naar het Vredespaleis vorige week in Den Haag.
Demonstranten dragen spandoeken tijdens een wereldwijd solidariteitsmars van de Russische ambassade naar het Vredespaleis vorige week in Den Haag. ANP / Jerry Lampen

Rusland is voornemens een gang van Nederland naar het internationaal tribunaal te voorkomen inzake de Arctic Sunrise. Volgens Interfax heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zich vandaag bereid getoond tot medewerking aan een arbitrageprocedure over het Greenpeace-schip.

Nederland had gedreigd naar het internationaal tribunaal te stappen als Rusland niet wilde meewerken. De procedure moet duidelijk maken of de Russen het recht hadden om het schip in beslag te nemen. Als Rusland niet spoedig wilde meewerken, kondigde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan naar het Zeerechttribunaal in Hamburg te stappen.

‘Piraterij en drugs’

Alle dertig opvarenden van de Arctic Sunrise van Greenpeace zijn formeel aangeklaagd voor piraterij. Een veroordeling voor piraterij kan in Rusland een celstraf opleveren van tien tot vijftien jaar.

Het Russische onderzoekscomité dat onderzoek doet naar de Arctic Sunrise zei gisteren op het schip drugs te hebben gevonden. Mogelijk bereidt de commissie naar aanleiding hiervan zwaardere beschuldigingen voor.

De ijsbreker van Greenpeace, die onder Nederlandse vlag vaart, werd vorige maand geënterd door de Russische kustwacht en naar de havenstad Moermansk versleept. De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, zitten sindsdien vast. Greenpeace voerde met het schip actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De kustwacht greep in toen activisten een boorplatform beklommen.