Proces tegen Badri Hari mogelijk uitgesteld vanwege lek naar media

Badr Hari komt aan bij de rechtbank in Amsterdam met zijn advocate Benedicte Ficq.
Badr Hari komt aan bij de rechtbank in Amsterdam met zijn advocate Benedicte Ficq. Foto ANP / Marcel Antonisse

Het proces tegen Badr Hari wordt mogelijk uitgesteld omdat het strafdossier bij de media terecht is gekomen. Dat zei de officier van justitie bij het begin van het proces vandaag, meldt persbureau Novum.

Als maandag niet duidelijk is wie achter het lek naar het tv-programma Brandpunt Reporter zit, dat een groot deel van het dossier in handen had, wordt de zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld. De Rijksrecherche doet onderzoek naar wie er achter het lek zit: de politie of het OM. Het OM begint vandaag wel met het feitenrelaas. Pas als de uitkomst van het onderzoek bekend is, formuleert het OM een strafeis.

Hari’s advocaat Bénédicte Ficq deed 25 september aangifte van schending van het ambtsgeheim. Uit het televisieprogramma bleek dat de politie steken heeft laten vallen bij het onderzoek naar de molestatie van zakenman Koen Everink in de Amsterdam Arena, vorig jaar juli.

Badr Hari vandaag voor de rechter

Bard Hari staat vandaag terecht in de Amsterdamse rechtbank voor een reeks geweldsincidenten. De zwaarste aanklacht is poging tot doodslag op zakenman Koen Everink vorig jaar in een skybox tijdens dancefeest Sensation. Hiervoor staat hij terecht met medeverdachte Ferhat Y. uit Eindhoven. Everink is wegens gezondheidsredenen niet aanwezig bij de zaak. De andere zeven mishandelingen vonden eveneens voornamelijk in het uitgaansleven plaats.

De officier van justitie zei in november dat bij Hari sprake is van een ‘bekend patroon’ van grof geweld. Slachtoffers zouden uit angst geen verklaring durven af te leggen. In 2006 werd hij al eens veroordeeld voor een mishandeling na een burenruzie.

Zaak krijgt extreem veel media-aandacht

De pers heeft een uitzonderlijk grote rol bij deze zaak. Ficq wil de besprekingen van de persoonlijke omstandigheden daarom achter gesloten deuren laten plaatsvinden, zo zei ze vandaag.

Ficq stelde in november al dat Everink en andere getuigen de gebeurtenissen in hun verklaringen hebben gereconstrueerd en zich hebben laten beïnvloeden door de media en de beeldvorming. Ook zei ze dat Hari slachtoffer is van een mediaproces.

“Hij is neergezet als monster, psychopaat en butcher. Badrtje moet hangen.”

Het OM zei toen dat naast de verklaringen, ook het technische bewijs in de richting van de kickbokser wijst.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf is bij de zaak vandaag aanwezig. Zelden heeft ze zo’n gekte meegemaakt, twittert ze:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Zelden zo’n gekte meegemaakt in de rechtbank als bij de zaak tegen #BadrHari en Ferhat Y.
Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Media en publiek buitelen over elkaar. Er zijn wachtlijsten (!) voor wie naar binnen wil. #BadrHari
    • Mirjam Remie