Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Wie krijgt de Nobelprijs voor de Literatuur? Brits wedkantoor gokt op Murakami en Aleksijevitj

Wedden op de naam van de 'royal baby' bij Ladbrokes in Londen.
Wedden op de naam van de 'royal baby' bij Ladbrokes in Londen. Foto ANP

Het Britse wedkantoor Ladbrokes is sinds 2005 een van de belangrijkste voorspellers van de Nobelprijs voor de Literatuur. En als we het Wedkantoor mogen geloven maakt Haruki Murakami, net als vorig jaar, grote kans.

Maar de Japanse schrijver is niet de enige die deze ochtend hoog in de lijst staat. Sterker nog: op kop staat Wit-Russische journalist en schrijfster Svetlana Aleksijevitj (4/6), gevolgd door Haruki Murakami (4/1), Joyce Carol Oates (7/1), Alice Munro (8/1) en Ngugi Wa Thiog’o (12/1).

Britten kunnen sinds 2005 via Ladbrokes wedden op de Nobelprijs voor de Literatuur. Hieronder drie feiten over het Britse wedkantoor, ontleend aan een recent interview met Ladbrokes-woordvoerder Alex Donohue in Bloomberg Businessweek.

1. Samenstelling Nobelprijsgenomineerden Ladbrokes via social media en blogs
De kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Literatuur worden pas 50 jaar na dato openbaar. Dit is geen prijs die werkt met een longlist of shortlist. Hoe bepaal je dan wie de kanshebbers zijn? De samenstelling van de jaarlijkse lijst met de genomineerden voor de Nobelprijs voor de Literatuur, de enige Nobelprijs waarop gewed wordt, gebeurt bij Ladbrokes aan de hand van literaire blogs, recensies en Twitter. Vooral die laatste is belangrijk, omdat het social medium een goede graadmeter is voor ‘who’s hot and who’s not’.

2. Kans dat Ladbrokes de winnaar goed voorspelt is 50 procent
In 2010 zat Ladbrokes gruwelijk mis. Mario Vargas Llosa won de prijs, terwijl hij bij Ladbrokes een kans van 40 tegen 1 had om de prijs te krijgen. Weinig mensen hadden hun geld op hem gezet. Toch slaagt Ladbrokes erin, sinds ze in 2005 zijn begonnen met het wedden op de Nobelprijs voor de Literatuur, om 50 procent van de winnaars goed te voorspellen. Zoals in 2011, toen de Zweedse dichter Tomas Tranströmer met stip bovenaan stond. Boven Haruki Murakami. Deze juiste prognose vloeit voort uit de ‘kracht van het wedden’, zegt Donohue. Een wedkantoor geeft vaak uitstekend de publieke opinie weer.

3. Er wordt jaarlijks tussen de 10.000 en 20.000 euro gewed.
Bij Ladbrokes wordt op werkelijk alles gewed, zelfs op de naam van de nieuwe ‘royal baby’. Als het maar actueel en prominent is. Ook op de Man Booker Prize, de belangrijkste literatuurprijs van Groot-Brittannië, wordt geld ingezet. Bij het wedden op de Nobelprijs voor de Literatuur gaat nog niet veel geld om: tussen de 10.000 en 20.000 euro. Wel is het zo dat sinds 2005, het jaar waarin Ladbrokes met het wedden op de Nobelprijs begon, er jaarlijks steeds meer geld op de grootste literatuurprijs ter wereld wordt ingezet.

De aanloop naar de Nobelprijs

Aan wie de prijs toegekend zal worden, wordt vanmiddag om 13:00 duidelijk. Maar dat het een Amerikaan de prijs gaat winnen, lijkt uitgesloten. Dat schreef Ian Crouch deze week tenminste in het invloedrijke Amerikaanse weekblad The New Yorker. De Nobelprijs voor de Literatuur is een referendum geworden over de Amerikaanse literaire invloeden. De laatste, en tevens 11de, Amerikaanse winnaar van de prijs was Toni Morrison in 1993. Dit jaar exact 20 jaar geleden. Dat zegt genoeg, schreef Crouch.

Een schrijver die vorige week nog een opmerkelijke sprong in de Ladbrokes-lijst was de Noorse auteur Jon Fosse (1959). Kans dat hij zou winnen, was vorige week 1 tegen 14. Vanuit zijn thuisland Noorwegen was in een korte tijdspanne veel op de auteur ingezet. Ladbrokes zag zich daardoor genoodzaakt om de factor waarmee iedere ingezette euro, of in dit geval pond, vermenigvuldigd wordt, naar beneden te brengen.

Cees Nooteboom is dit jaar, zoals ieder jaar, kanshebbers voor de Nobelprijs. Hij maakt evenveel kans op de prijs als Bob Dylan (50-1). Auteur Herman Koch was dat, althans volgens Ladbrokes, ook. Koch, die met de Engelse vertaling van Het Diner succesvol was in Engeland en Amerika, is ook in de lijst terug te vinden. De kans dat hij wint is volgens Britse gokkers 100 tegen 1. Evenveel als A.S. Byatt, Julian Barnes, Hilary Mantel, Ian MacEwan, Paul Auster en Jonathan Franzen.

De lijst van Ladbrokes is, enigszins opvallend, dé jaarlijkse peiling van mogelijke kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Literatuur. De prijs, vorig jaar gewonnen door de Chinese schrijver Mo Yan, geldt met een medaille en een prijzengeld van grofweg 930.000 euro als de grootste literatuurprijs ter wereld.