PowNews wielklemt de onschendbaren

Diplomaat Dmitri Borodin in ‘PowNews’.
Diplomaat Dmitri Borodin in ‘PowNews’.

Met onregelmatige tussenpozen zien we de laatste weken de razende verslaggever Danny Ghosen in PowNews met een wielklem door Den Haag lopen. Er hoeft maar een auto met CD-nummerplaat met één wiel op een trottoir te staan of daar wordt eigenrichting gepleegd voor de camera.

Het was de redactie van PowNews namelijk ter ore gekomen dat diplomaten in ‘de hoofdstad van het internationale recht’ alle parkeerregels aan hun laars lapten en daarvoor nooit een boete kregen. Russen, Chinezen en Azerbajdzjanen zouden de grootste boosdoeners zijn.

Dus gaat wreker Danny, soms begeleid door het Haagse raadslid Richard de Mos, ook op hoge toon de discussie aan met Iraakse, Zweedse of Poolse bewoners van de Hofstad en hun chauffeurs. Met een beetje geluk treft hij een agressieve Russisch sprekende bullebak, die neigt naar het soort van neanderthalergedrag waar de kijkers van dit programma zo dol op zijn.

Het aardigst is nog wel als een internationale diplomaat zich laat rondrijden door een kleerkast van een Hagenees, die zich niet laat vertellen door een of andere minkukel met een roze microfoon hoe hij zich in het verkeer zou moeten gedragen! Echt niet!

De onderliggende gedachte, drijfveer van veel items in PowNews, is: wie denkt zo’n hotemetoot nou eigenlijk helemaal dat hij is. Als wij niet midden op de stoep mogen parkeren, dan mag zo’n proleet van een buitenlander het zeker niet.

Misschien speelden de reportages van Danny Ghosen wel door het hoofd van de Haagse dienders die zaterdag in Scheveningen de Russische diplomaat Dmitri Borodin arresteerden. Van kinderen blijf je af, ook al ben je dronken.

De assertieve en agressieve gelijkheidsideologie staat op gespannen voet met de afspraak dat sommige mensen gelijker zijn dan anderen, om met Orwell te spreken. De onschendbaarheid van diplomaten – en van de koning – is voor eigentijdse boze burgers moeilijk te verkroppen, laat staan te begrijpen.

Gelukkig staan er na het door onze Russische vrienden hoog opgenomen incident veel experts klaar om het ons nog een keer uit te leggen. Het meest overtuigend was eergisteren al NOS-verslaggever Kysia Hekster (voorheen in Moskou, nu Koninklijk Huis) in Pauw & Witteman (VARA). Met krullende mondhoeken voorspelde ze dat de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) weinig anders te doen zou staan dan excuses aanbieden aan president Poetin, hetgeen prompt een dag later geschiedde.

Je kunt zelfs een politieagent uit het raam van een ambassade doodschieten, de Wener Conventie verbiedt enige vorm van bestraffing van de dader. Heel onrechtvaardig, maar zo gaat dat in de grotemensenwereld.

En toch werd Danny alsnog beloond. Hij was de eerste Nederlandse journalist die Borodin (‘BarrahDIEN’, weten we dankzij Kysia) voor een camera te woord stond, om te vertellen hoe veel hij van zijn kinderen houdt. Het zijn „engelen” voor hem.

Binnenkort zal de roze microfoon op hoge toon van de minister eisen dat Nederland eenzijdig die Wener Conventie opzegt.

    • Hans Beerekamp