Politiebezoek na mondelinge tip over bom, niet door WhatsApp-bericht

De politie die onlangs bij een Limburger op de stoep stond nadat hij het woord ‘bom’ in een WhatsApp bericht had geschreven, deed dat naar aanleiding van een mondelinge tip. Dat meldt politie Limburg aan NRC Handelsblad. Over het politieoptreden was ophef ontstaan vanwege de suggestie dat de politie WhatsApp-berichten aftapt.

Foto ANP / Lex van Lieshout

De politie die onlangs bij een Limburger op de stoep stond nadat hij het woord ‘bom’ in een WhatsApp bericht had geschreven, deed dat naar aanleiding van een mondelinge tip. Dat meldt politie Limburg aan NRC Handelsblad. Over het politieoptreden was ophef ontstaan vanwege de suggestie dat de politie WhatsApp-berichten aftapt. D66 stelde Kamervragen.

De man uit Sittard had drie kaartjes voor de voetbalderby Fortuna Sittard-MVV, vorige week vrijdag, en informeerde via zijn moeder of zijn vader mee wilde. Die berichtte: “Ik ga mee! Lijkt mij leuk, maar hopelijk geen bommetje gegooid.” Daarmee verwees hij naar een vuurwerkbom een seizoen eerder bij dezelfde wedstrijd. Zijn zoon stuurde terug via WhatsApp:

“Doe toch normaal man. Tsjonge Tsjonge! Ik heb zelf een bom gemaakt. Dikke bommmm, haha.”

Het grapje was een verwijzing naar een incident vorig jaar bij dezelfde wedstrijd, toen een zware vuurwerkbom werd gegooid tijdens de wedstrijd. Dezelfde middag werd hij bij zijn flat opgewacht door vier gewapende agenten die vroegen naar een bom. De Limburger publiceerde het verhaal.

‘Justitie tapt geen WhatsApp-berichten af’

Volgens Chris Timmermans, woordvoerder van de politie Limburg, was het politiebezoek een reactie op een mondelinge tip, die niets te maken heeft met het WhatsApp-bericht. De politie tapt WhatsApp-verkeer niet zomaar af, zegt hij.

“Zijn wij Big Brother? Nee, wij zijn geen Big Brother. Justitie tapt niet zomaar berichtenverkeer via WhatsApp af.”

D66-Kamerlid Gerard Schouw stelde vragen aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, om inzicht te krijgen in de bredere politiepraktijk.”Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe de rechten van de staat boven de rechten van de burger komen te staan.”

    • Mirjam Remie