‘Wij zijn geen Big Brother en tappen niet zomaar WhatsApp af’

„Zijn wij Big Brother? Nee, wij zijn geen Big Brother”, zegt Chris Timmermans, woordvoerder van politie Limburg. „Justitie tapt niet zomaar berichtenverkeer via WhatsApp af.”

Afgelopen dagen ontstond ophef rond het politieoptreden naar aanleiding van een ironisch bedoelde opmerking van een Sittardenaar. De man had drie kaartjes voor de voetbalderby Fortuna Sittard-MVV, vorige week vrijdag, en informeerde via zijn moeder of zijn vader mee wilde. Die berichtte: „Ik ga mee! Lijkt mij leuk, maar hopelijk geen bommetje gegooid.” Daarmee verwees hij naar een vuurwerkbom een seizoen eerder bij dezelfde wedstrijd. Zijn zoon via de WhatsApp retour: „Doe toch normaal man. Tsjonge Tsjonge! Ik heb zelf een bom gemaakt. Dikke bommmm, haha.” Dezelfde middag werd hij bij zijn flat opgewacht door vier gewapende agenten die vroegen naar een bom.

De politie bevestigt dat ze verhaal is komen halen. „Maar we besloten te informeren naar aanleiding van een mondelinge tip en niet op basis van taps. Overigens bleek ter plaatse al snel dat het een grap was.”

Het Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) had al vragen gesteld aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). Via het incident wilde hij inzicht krijgen in de bredere politiepraktijk. „Wanneer en onder welke voorwaarden wordt door justitie meegekeken? En is toestemming van een rechter-commissaris nodig?”

Het lijkt erop dat de politie rondom de voetbalderby nogal gespannen was. Bij hardhandig optreden van de ME tegen Fortuna-supporters na de wedstrijd raakten twee meisjes gewond. Bij de Sittardse club, de gemeente en de politie kwamen meer dan honderd klachten binnen. Vandaag wordt het feitenrelaas gepresenteerd over de gebeurtenissen die avond.