Pakistaanse oud-president Musharraf opnieuw gearresteerd

Pervez Musharraf, oud-president van Pakistan, onderweg naar de rechtbank in Islamabad in 2013.
Pervez Musharraf, oud-president van Pakistan, onderweg naar de rechtbank in Islamabad in 2013. Foto AFP / Aamir Qureshi

De vroegere Pakistaanse president en legerleider Pervez Musharraf is opnieuw gearresteerd, een dag nadat hij van de rechter op borgtocht mocht vrijkomen. Musharraf wordt persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de dood van ruim honderd islamisten. Zij kwamen in 2007 om bij de bestorming van de Rode Moskee in Islamabad, nadat Musharraf daartoe opdracht had gegeven.

De klacht tegen Musharraf is twee weken geleden ingediend, meldt persbureau AP.

Musharraf keerde begin dit jaar terug naar Pakistan na een zelfverkozen ballingschap van jaren. In april werd hij onder huisarrest in zijn landgoed even buiten de hoofdstad Islamabad, vanwege drie rechtszaken die tegen hem lopen. Zo staat hij onder meer terecht wegens zijn opdracht in 2007 tot de arrestatie van tientallen rechters.

Deze week besloot de rechter om in die drie zaken een borgtocht in te stellen, waardoor Musharraf volgens zijn advocaat weer een ‘vrij man’ was. Ook zou hij, als hij zou willen, het land kunnen verlaten.

Musharraf greep de macht in 1999 en hij werd afgezet in 2008. Sindsdien leefde hij in vrijwillige ballingschap in Londen en Dubai. De Pakistaanse Talibaan hebben gezworen hem uit de weg te ruimen, als zich een goede kans voordoet.

    • Lex Boon