Opstelten wil dat pedoseksuelen paspoort kunnen kwijtraken

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil voorkomen dat pedoseksuelen naar bijvoorbeeld de Filipijnen, Thailand of Brazilië reizen om opnieuw toe te slaan.
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil voorkomen dat pedoseksuelen naar bijvoorbeeld de Filipijnen, Thailand of Brazilië reizen om opnieuw toe te slaan. Foto ANP / Bas Czerwinski

Veroordeelde pedoseksuelen kunnen straks hun paspoort kwijtraken. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil zo voorkomen dat ze naar bijvoorbeeld de Filipijnen, Thailand of Brazilië reizen om opnieuw toe te slaan. Dat staat in een actieplan tegen kindersekstoerisme dat de minister vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat om pedoseksuelen waarbij een groot risico is voor herhaling. Hun paspoort kan worden geweigerd of vervallen worden verklaard, aldus Opstelten. Reizen buiten Europa moet daardoor moeilijker worden.

De minister stelt wel dat de maatregel niet voor alle situaties uitkomst biedt. Een identiteitskaart kan vanwege de Wet op de identificatieplicht niet worden geweigerd, waardoor reizen binnen Europa nog gewoon door kunnen gaan. Opstelten bekijkt of er mogelijk ook een structurele meldplicht kan worden ingevoerd.

In de afgelopen jaren heeft de minister in overleg met de Kamer de aanpak van kindersekstoerisme versterkt. Ook de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen (NRM) Corinne Dettmeijer en Terre des Hommes hebben de minister aanbevelingen gedaan. Dettmeijer pleitte er al eerder voor dat het paspoort van pedoseksuelen wordt ingenomen.

(Novum)