‘Oprichter wil Blackberry kopen om het van ondergang te redden’

Blackberry verkeert al lange tijd in zwaar weer doordat de verkoop van nieuwe modellen smartphones tegenvalt.
Blackberry verkeert al lange tijd in zwaar weer doordat de verkoop van nieuwe modellen smartphones tegenvalt. Foto Reuters / Mark Blinch

Mike Lazaridis, een van de oprichters van Blackberry, overweegt het in nood verkerende telefoonbedrijf op te kopen. Dat meldt persbureau AP. Een bod van Lazaridis zou een alternatief kunnen zijn voor het overnamebod van 4,7 miljard dollar dat investeringsmaatschappij Fairfax Financial Holdings eerder heeft gedaan.

Lazaridis, die eind vorig jaar 5,7 procent van de aandelen van het bedrijf in handen, controleert nu 8 procent van het bedrijf, blijkt uit waardepapieren die vandaag openbaar werden. Lazaridis zou samen met Douglas Fregin, die hem hielp bij het oprichten van Blackberry, overwegen een bod op alle overige aandelen van het bedrijf uit te brengen. Het duo zou het bod zelf of samen met andere partijen willen uitbrengen.

Een overname door Lazaridis en Fregin zou een alternatief kunnen zijn voor het overnamebod van Fairfax, dat Blackberry van de beurs wil halen zodat het bedrijf zich zonder druk van aandeelhouders kan concentreren op een manier om te blijven bestaan als een kleine speler voor zakelijke klanten. Blackberry, voormalig leider op de wereldmarkt voor smartphones, heeft zijn koppositie de afgelopen jaren verkwanseld aan succesvolle concurrenten als Apple en Samsung. In augustus werd Blackberry in de verkoop gezet na een miljardenverlies.

Een andere optie voor Blackberry is dat het bedrijf in delen wordt verkocht. Financieel persbureau Bloomberg meldde vandaag dat bedrijven als Samsung, SAP en Cisco niet geïnteresseerd zijn in het hele bedrijf, maar wel in onderdelen van Blackberry. Een verkoop in delen zou mogelijk meer geld kunnen opleveren dan een overname door Fairfax. Er gaan bovendien geruchten dat Fairfax het bedrag voor de overname niet rond kan krijgen.