Online valt er toch niets te verbergen

Zien Docu

3Doc: Terms and condi- tions may apply

Nederland 3, 21.35-22.30u.

Nee. 2,4 miljard internetters trokken niet boos de stekker uit hun modem toen uit de documenten van Edward Snowden bleek dat onze privégegevens massaal worden afgeluisterd. Want we weten allang dat online privacy een loze kreet is. Documentairemaker Cullen Hoback vertelt in Terms and Conditions may apply hoe internetdiensten continu hun kleine lettertjes –die niemand leest – veranderen. Schouderophalend klikken we op ‘Agree’, in de wetenschap dat er toch niets te verbergen valt.

Dat levert (bekende) verhalen op over webbedrijven die onze profielen uitventen, zoals de supermarkt die aan de hand van je koopgedrag eerder weet dat je zwanger bent dan jij. Verhalen over hoe veiligheidsdiensten sociale netwerken afkammen op verdachte uitspraken en opeens met een arrestatieteam in je kamer staan, na een foute online grap. Hoogtepunt is de achtervolging van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg bij diens woning. Zo wil Hoback aantonen hoe kostbaar privacy kan zijn. Terms and Conditions may apply ging in juli in première, net toen de Snowden-bal begon te rollen. De perfecte timing van een treurige boodschap.

Marc Hijink