OM wil deze maand slachtoffers zedenzaak spreken

De flat waarin Frank R. jarenlang heeft gewoond. De 48-jarige man wordt ervan verdacht via internet ongeveer 300 meisjes te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. Zeker 11 meisjes ontmoette hij ook in het echt en zouden door hem lichamelijk zijn misbruikt.
De flat waarin Frank R. jarenlang heeft gewoond. De 48-jarige man wordt ervan verdacht via internet ongeveer 300 meisjes te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. Zeker 11 meisjes ontmoette hij ook in het echt en zouden door hem lichamelijk zijn misbruikt. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De rechercheurs die zich buigen over de grote zedenzaak in Cuijk willen de 65 geïdentificeerde, vermoedelijke slachtoffers van Frank R. voor het einde van de maand hebben gesproken. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.

De recherche voert sinds vorige week door het hele land gesprekken met vermoedelijke slachtoffers van de Brabander. Het OM verwacht naar aanleiding van de gesprekken nieuwe aangiftes en hoopt meer slachtoffers te kunnen identificeren.

In totaal zijn 295 meisjes te zien op het beeldmateriaal dat bij de Brabander werd aangetroffen. Daarvan heeft R. naar verwachting elf meisjes misbruikt. Bij huiszoeking werden zo’n 26.000 filmpjes en 144.000 foto’s gevonden die de man maakte van zijn slachtoffers. Het misbruik vond onder meer plaats in zijn huis, waar hij ook opnames maakte.

R. eerder in beeld bij onderzoek naar grooming

De politie had Frank R. al eerder in beeld. In 2009 dook het IP-adres van de 48-jarige man ook al op in een onderzoek naar grooming, maar er was toen onvoldoende bewijs om hem als verdachte aan te merken. Twee jaar later vertelde een meisje de politie dat een vriendin een relatie had met een oudere man. Zij had het echter over een man uit Nijmegen, waardoor het spoor doodliep. En er was de zaak van het meisje waarbij een procedurefout is gemaakt.

Grooming is het via internet verleiden van kinderen onder de zestien jaar tot daadwerkelijk seksueel contact. Het is sinds januari 2010 strafbaar.

Zaak aan rollen na verdwijning in Bedum

De zaak rond R. kwam aan het rollen na een verdwijning van een 12-jarig meisje uit een Gronings dorp in mei. Een dag later vond de politie haar samen met R. in Bedum, waarop de man werd aangehouden. Buurtbewoners zeiden tegen de NOS dat de man werkzaam was in de bouw. Zijn appartement staat nu leeg.

In de week van 20 november dient de pro-formazitting in de zaak tegen R. Wanneer de rechtszaak van start gaat, ligt aan de uitkomst van het onderzoek van de politie.

    • Pim van den Dool