Olieprijs schiet omhoog na tweet over Israëlische aanval… uit 1973

Een infographic van het Israëlische leger over de invasie door Syrië in 1973.
Een infographic van het Israëlische leger over de invasie door Syrië in 1973. Foto idfblog.com

Paniek bij beleggers vanmiddag na een tweet van het Israëlische leger over een aanval op Syrische vliegvelden. De olieprijs schoot omhoog. Maar wat bleek? De tweet van de Israel Defense Forces ging over de Jom Kippoer-oorlog van veertig jaar geleden.

De IDF twitterde even na half vijf vanmiddag Nederlandse tijd: “October 10 #YomKippur73: Israel Air Force bombards airports in Syria to prevent Soviet weapons reaching the Syrian Army”. De hashtag #YomKippur73 ontbrak dus niet, maar niet alle beleggers waren blijkbaar even oplettend. De prijs van een vat ruwe olie van Brent steeg van 110,40 dollar (vlak voor de tweet van de IDF) naar 111,50 dollar even na 17.00 uur. Een aantal uren later stond de olieprijs zelfs op 111,74 dollar, de hoogste stand van deze maand.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Oct. 10 #YomKippur73: Israel Air Force bombards airports in Syria to prevent Soviet weapons reaching the Syrian Army http://t.co/tKnMzYjgFF

Berichten op sociale media steeds invloedrijker

De vergissing van beleggers is begrijpelijk omdat het Israëlische leger vanaf het account @IDFSpokesperson normaal gesproken updates en nieuwtjes twittert over de operaties die ze op dat moment uitvoert of heeft uitgevoerd. Het account wordt dus scherp in de gaten gehouden door de financiële markten, die social media steeds meer gebruiken om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het zo onrustige Midden-Oosten. Die ontwikkelingen hebben rechstreekse invloed op de olieprijs.

Een woordvoerder van de IDF zegt in een reactie tegen persbureau Reuters dat het “overduidelijk” was dat de tweet onderdeel uitmaakte van de serie tweets die het account dezer dagen verstuurt over het verloop van de Jom Kippoer-oorlog tussen Israël en de Arabische landen in oktober 1973. Op een speciaal blog kun je de hele oorlog opnieuw meemaken, uiteraard vanuit het Israëlische perspectief.

De vergissing van beleggers is ook te verklaren uit het feit dat Israël de afgelopen twee jaar regelmatig doelen in Syrië heeft gebombardeerd, bijvoorbeeld als het Syrische regime de Libanese beweging Hezbollah probeerde te bewapenen. Het is trouwens niet voor het eerst dat de financiële markten in paniek raken om een neptweet. Toen het twitteraccount van Associated Press in april werd gehackt en het bericht verspreidde dat Obama gewond was geraakt bij een explosie in het Witte Huis verloor de Amerikaanse S&P 500-index in korte tijd 136,5 miljard dollar van zijn waarde.

Update 11 oktober 11.34 uur: de site Quartz trekt in twijfel of de stijgende olieprijs veroorzaakt werd door de tweet:

But just as it’s not necessarily wise to make big decisions on one tweet, it’s not smart to attribute market movements to them, either. If you look at a chart of continuing oil futures contracts, the IDF mystery spike seems to have subsided nearly as quickly as it came. And the price was already crawling up well beforehand

    • Pim van den Dool