Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Huizenverkoop met bijna 20 procent gestegen

Een vlag van de NVM bij een makelaar in Haarlem.
Een vlag van de NVM bij een makelaar in Haarlem. Foto ANP/ Koen Suyk

Het aantal verkochte woningen door NVM-makelaars is opnieuw toegenomen. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar stegen de verkopen met bijna 20 procent. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanmorgen.

Het is de eerste keer sinds 2005 dat het aantal verkopen in twee opeenvolgende kwartalen is toegenomen. Ook lijkt er volgens de NVM een einde te komen aan de daling van de huizenprijzen. Huizen werden het afgelopen kwartaal nog wel 3,6 procent goedkoper dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Het herstel zet niet overal door. Vooral in de Randstad gaat het op dit moment beter, andere regio’s blijven op dit moment nog achter. Vooral in de krimpgebieden en op het platteland zijn er nauwelijks tekenen van herstel.

‘Verbeterde betaalbaarheid, koopwoningen aantrekkelijker’

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker zijn voor het herstel meerdere redenen voor te noemen:

“Allereerst zorgen de lage rente en de flink gedaalde prijzen voor een verbeterde betaalbaarheid. Daar komt bovenop dat een deel van de consumenten het gevoel heeft dat de prijzen het dieptepunt bereikt hebben of op korte termijn zullen bereiken, mede ingegeven door berichten vanuit de banken en de politiek in de media. Koopwoningen worden daarnaast steeds aantrekkelijker ten opzichte van huurwoningen, omdat de huurprijzen stijgen. Een deel van de consumenten heeft bovendien de verhuiswens al lange tijd uitgesteld en gaat nu bewegen.”

Ook zijn mensen volgens Hukker ‘crisismoe’:

“De verschillende berichten in de media over de woningmarkt zijn de laatste tijd vaak wat positiever. Ook het politieke beleid is in een rustiger, stabieler vaarwater gekomen. Dat komt uiteindelijk het vertrouwen van de consument in de woningmarkt ten goede.”

In totaal zo’n 30.700 woningen verkocht

NVM-makelaars verkochten in het derde kwartaal zo’n 22.700 woningen. In totaal werden er naar schatting 30.700 woningen verkocht. De woningprijzen liggen nog altijd 3,6 procent lager dan een jaar geleden. Wel is de snelle daling eruit, dit kwartaal is er slechts 0,6 procent van de prijs afgegaan aldus de NVM.

Chef economie NRC: te vroeg om te spreken over herstel

Volgens Jan Meeus, chef van de economieredactie van NRC Handelsblad, zijn deze cijfers goed nieuws maar moeten we niet te vroeg juichen:

“Het goede nieuws is dat het aantal verkopen stijgt. Dat laat zien dat huizenverkopers bereid zijn om hun huis voor minder geld te verkopen. Ook is voor kopers makkelijker geworden om geld te lenen.

Toch is het iets te snel om al te zeggen dat de woningmarkt zich herstelt, aangezien de huizenprijzen ten opzichte van vorig jaar nog altijd met 3,6 procent zijn gedaald. Daar komt bij dat het aantal transacties nog altijd op een substantieel lager niveau liggen dan voor de crisis van 2008.”

Huizenverkopen per maand sinds januari 2005. Grafiek: Kadaster