NAM wil praten over kans aardschok

Het aardbevingsrisico in Groningen groeit, erkent de NAM. Maar ze ontkent dat de Groningers zijn misleid.

Gaswinningsbedrijf NAM wil in gesprek met oud-werknemer Adriaan Houtenbos over zijn onderzoek naar aardbevingen in Noord-Groningen. De gepensioneerd ingenieur heeft berekend dat het aantal aardbevingen sinds 2004 elk jaar met 16 procent toeneemt en zegt dat het KNMI en de NAM de bevolking hebben misleid. Dat laatste bestrijdt het gaswinningsbedrijf.

Bij ongewijzigde aardgasproductie verwacht Houtenbos in Groningen nog dit jaar een aardschok van meer dan 4 op de schaal van Richter en in 2029 een klap met een kracht van meer dan 5. Daarbij kunnen mensen (ernstig) gewond raken: kasten vallen om, schoorstenen breken af, en oude en zwakke gebouwen kunnen geheel of deels instorten. Het KNMI kon vanochtend niet reageren. „De seismologen willen eerst het onderliggende onderzoek bestuderen”, zei een woordvoerder.

Houtenbos presenteerde zijn bevindingen gisteren op het congres ‘Gerommel in de ondergrond’ in Groningen. NAM-directeur Bart van de Leemput kon daar zelf niet bij zijn. Hij had zijn projectmanager Margriet Kuijper gestuurd. Zij weigerde in te gaan op Houtenbos’ conclusies. Later op de avond stuurde de NAM een schriftelijke reactie. Het gaswinningsbedrijf bestrijdt dat informatie is achtergehouden, maar „deelt de zorgen van de bewoners” en schrijft dat Houtenbos „gelijk heeft in zijn constatering dat NAM de relatie tussen gaswinning en aardbevingen lang heeft ontkend”. Maar in de jaren negentig kwam daar verandering in, aldus het gaswinningsbedrijf. „Drie keer is de voorspelling van de maximale kracht naar boven bijgesteld door het KNMI. Wereldwijd buigen deskundigen zich over de voorspelbaarheid van aardbevingen. NAM is geïnteresseerd in het onderzoek en we zullen de heer Houtenbos uitnodigen.”

Op het congres in Groningen drongen verschillende sprekers aan op meer openheid van de NAM. Zo pleitte hoogleraar gedragswetenschappen Charles Vlek voor meer maatschappelijk debat: „Als het waar is wat Adriaan Houtenbos naar voren brengt, is het hoog tijd voor tegenspel.”

Burgemeester Albert Rodenboog (CDA) van Loppersum maakte duidelijk dat hij met lege handen staat. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente, epicentrum van de bevingen, maar nu overgeleverd aan het besluit van minister Kamp (Economische Zaken, VVD) en de Tweede Kamer. Het Staatstoezicht adviseerde de minister afgelopen januari de gasproductie te verminderen omdat er meer en zwaardere aardbevingen dreigen. Kamp stelt dat besluit uit tot december, in afwachting van nadere onderzoeksuitkomsten.