‘Mister Smallcap’ verhuist naar Optimix

‘Mister Smallcap’, is zijn bijnaam. Willem Burgers, gespecialiseerd in beleggingen in kleine en middelgrote Nederlandse beursfondsen, richtte zes jaar geleden het beursgenoteerde Add Value Fund op. Gisteren werd bekend dat vermogensbeheerder Optimix een minderheidsbelang van 45 procent heeft genomen in Add Value Fund, een beleggingsdochter van het Amsterdamse effectenkantoor Keijser Capital.

Willem Burgers, in de jaren 90 gevierd vermogensbeheerder bij zakenbank Kempen&Co, werd in 2004 tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens betrokkenheid bij een voorkenniszaak. Het gerechtshof bracht dat terug tot een boete van 22.500 euro. Burgers was toen net in dienst getreden bij Keijser Capital, die hem in genade aannam.

Samen met zijn compagnon Hilco Wiersma neemt hij een belang van 10 procent in de nieuwe combinatie. Keijser Capital behoudt 35 procent. Optimix heeft een optie om binnen twee jaar het Add Value Fund volledig in te lijven.

Het beheerd vermogen van het Add Value-fonds bedraagt ruim 60 miljoen euro. Het fonds denkt „binnen afzienbare tijd” te kunnen doorgroeien naar 100 miljoen euro.

Op basis van de marktkapitalisatie van middelgrote en kleinere beursgenoteerde ondernemingen ziet Wiersma een maximale omvang voor het fonds van zo’n 600 miljoen euro.

Het Add Value-fonds realiseerde sinds de start in 2007 een gemiddeld rendement van 4,7 procent per jaar. Daarmee blijft het fonds ruim achter bij de rendementsdoelstelling van ten minste 10 procent.

De fondsbeheerders zijn optimistisch over de perspectieven voor de Nederlandse middelgrote en kleine beursgenoteerde fondsen in 2014, na het ‘overgangsjaar’ 2013. Wiersma voorziet een winstgroei van gemiddeld 20 procent voor de portefeuille volgend jaar. Maar kleinere fondsen lopen ook meer risico als de markten in problemen raken. Dan zijn aandelen van middelgrote en kleine bedrijven minder liquide en zijn forse koersdalingen het gevolg.

Illustratief voor het relatief hoge risico van een small- en midkapfonds als Add Value is de eerste helft van dit jaar, waarin het fonds met een negatief rendement van 8,5 procent achterbleef bij de Nederlandse marktindices. Vooral de investeringen in technisch dienstverlener Imtech – dat kampte met een boekhoudschandaal en daardoor de koers zag kelderen – had een negatieve invloed.

    • Cees Banning