Malala Yousafzai wint Sacharovprijs

Malala Yousafzai tijdens een voordracht nadat ze de Amnesty International Ambassador of Conscience Award 2013 in ontvangst nam.
Malala Yousafzai tijdens een voordracht nadat ze de Amnesty International Ambassador of Conscience Award 2013 in ontvangst nam. Foto AFP/Peter Muhly

De Sacharovprijs is vanochtend toegekend aan de 16-jarige Pakistaanse mensenrechtenstrijder Malala Yousafzai, zo meldt persbureau AP. Zij overleefde een jaar geleden een aanslag van de Talibaan. De Sacharovprijs is de belangrijkste mensenrechtenprijs van Europa en wordt sinds 1988 verleend door het Europees Parlement.

Andere genomineerden waren klokkenluider Edward Snowden en een groep dissidenten uit Wit-Rusland. De winnaar is aangewezen na een stemming onder de 750 leden van het Parlement. Aan de prijs, die eerder werd gewonnen door Aung Sun Suu Kyi en Nelson Mandela, is een bedrag van vijftigduizend euro verbonden. Juryvoorzitter Joseph Daul in een verklaring voor de keuze voor Malala:

“Vandaag willen we de wereld te laten weten dat we onze hoop op een betere toekomst hebben gevestigd op jonge mensen als Malala Yousafzai.

Voor de meesten van ons is onderwijs de sleutel tot het openen van het universum. Terwijl wij dit voor lief nemen, kreeg zij een kogel te verduren omdat ze opkwam voor de wereldwijde rechten van kinderen op onderwijs. (…) Ik hoop dat ze morgen de Nobelprijs voor de vrede wint, want die verdient ze.”

Morgen ontvangt Malala mogelijk de Nobelprijs voor de vrede

Malala, eergisteren te gast in de talkshow van Jon Stewart nadat haar autobiografie verscheen, werd al in 2011 genomineerd voor The Internationa Children’s Peace Prize, vanwege haar moedige inzet voor de basisrechten van kinderen en vrouwen in Pakistan.

Malala werd vorig jaar plots een van ‘s werelds bekendste tieners na de aanslag van de Talibaan. Morgen zal blijken of ze dit jaar boven op de Sacharovprijs de Nobelprijs voor de Vrede krijgt.