Lokpuber, Annemarie

Misbruikzaak

Coalitie: Opstelten moet ‘lokpuber’ snel toestaan

Politie en justitie moeten de mogelijkheid krijgen om ‘lokpubers’ in te zetten. Zedenrechercheurs moeten zich als minderjarige kunnen voordoen op internet, om mensen te kunnen opsporen die op zoek zijn naar seksueel contact met kinderen.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) bereidt een wetswijziging voor die dit regelt. Vanmiddag zouden VVD en PvdA de minister in een debat hierover tot haast manen.

Sinds 1 januari 2010 is het online verleiden van kinderen onder de 16 jaar tot seksueel contact strafbaar, het zogenoemde ‘grooming’. De politie probeerde eerder al wel om via infiltratie op internet grooming op te sporen, maar volgens rechtbank en hof kon de verdachte dan niet vervolgd worden. Het ‘slachtoffer’ - een politieagent - was immers meerderjarig, dus kon juridisch nooit sprake zijn van het misbruiken van een minderjarige.

Een wetswijziging moet dat probleem verhelpen. De PvdA zegt dat de minister in de wet kan laten opnemen dat de verdachte het doel moet hebben om een minderjarige te verleiden. Gisteren werd bekend dat de 48-jarige Frank R. mogelijk honderden meisjes heeft verleid.