Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Fotografie

Liftend door Europa

Gaan // boekpresentatie SDL's Hitchhikers Galaxy 11 oktober, Kapitaal, Utrecht. Zie ook: nrch.nl/34jb

Iedere zomer liften beeldend kunstenaars Joost Stokhof en Yuri Veerman – samen heten ze SDL – door Europa. In de steden die het kunstenaarsduo tijdens de reizen aandoet, houden ze steeds 'lastminute-exposities': ter plekke maken en tonen ze samen gemaakt werk (fotografie en illustratie) waarvoor ze zich door hun ervaringen hebben laten inspireren. Na terugkeer in Nederland leggen ze hun belevenissen vast in publicaties. Vanavond presenteren ze Chapter 8, over hun achtste reis, in Utrecht. De trip voerde langs Istanbul en Sofia, waar net hevige protesten waren uitgebroken. De onrust is zichtbaar in het werk. Ook zijn er sfeerbeelden van andere stops: Belgrado, Praag en Berlijn. Een verhaal van kunstenares en schrijfster Maartje Smits begeleidt de beelden. Werk gemaakt tijdens eerdere reizen staat op hitchhikersgalaxy.net.