Libische premier Zeidan vrijgelaten

De Libische premier Ali Zeidan.
De Libische premier Ali Zeidan. Foto Reuters / Denis Balibouse

De Libische premier Ali Zeidan is vrijgelaten. Dat bevestigt de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed Abdelaziz, aan persbureau AFP: “Meneer Zeidan is vrijgelaten, maar op dit moment hebben we nog geen details over de omstandigheden van zijn vrijlating”.

Zeidan werd vanochtend vroeg door twee gewapende mannen ontvoerd uit het hotel waar hij verbleef. Een voormalige rebellengroep heeft de ontvoering opgeëist vanwege de rol van Zeidan bij de arrestatie van een topfiguur van Al-Qeada door de VS dit weekend.

Volgens de BBC is de rebellengroep die de premier heeft ontvoerd één van de vele milities die in Libië opereren. De groepen zijn vaak verbonden aan een ministerie, maar handelen onafhankelijk en controleren de politie en het leger. De Libische regering heeft nog altijd veel moeite om deze milities, die delen van Libië in handen hebben, onder controle te krijgen.

    • Nando Kasteleijn