Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Libische premier Zeidan ontvoerd

De Libische premier Ali Zeidan.
De Libische premier Ali Zeidan. Foto Reuters / Denis Balibouse

De Libische premier Ali Zeidan is door twee gewapende mannen meegenomen uit het hotel waar hij verbleef. Dat bevestigt de regering tegenover persbureau Reuters. Een voormalige rebellengroep heeft de ontvoering opgeëist vanwege de rol van Zeidan bij de arrestatie van een topfiguur van Al-Qeada door de VS dit weekend.

De verklaring van de rebellengroep, bekend onder de naam Operatiekamer van de Libische Revolutie:

“Zijn gevangenneming volgt op de verklaring van John Kerry over de arrestatie van Abu Anas al-Libu, doordat hij heeft gezegd dat de Libische regering op de hoogte was van de operatie.”

De premier wordt vastgehouden op de anti-misdaadafdeling op het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de voormalige rebellen de veiligheid in de hoofdstad bewaken. Hij verkeert in goede gezondheid en wordt goed behandeld, meldt persbureau Reuters.

Arrestatie kopstuk zorgde voor woede onder militanten

Al-Libi werd zaterdag gearresteerd in Tripoli. Hij werd gezocht voor betrokkenheid bij aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij kwamen meer dan 220 mensen om het leven. De operatie zorgde voor woede onder militanten. Verschillende groepen beschuldigden de regering ervan aan die actie te hebben meegewerkt of er van tevoren van op de hoogte te zijn geweest. Enkele uren voor hij werd ontvoerd had Zeidan een onderhoud met de familie van Al-Libi, schrijft persdienst Novum.

Twee jaar na de revolutie die leidde tot de omverwerping van Muammar Gaddafi, lukt het de regering van Libië nog steeds niet om rivaliserende tribale milities en islamitische militanten te beteugelen. Zij controleren gedeelten van het land.

De ontvoering heeft nu al effect op de olieprijs, twittert Bloomberg-journalist Hans Nichols.

Twitter avatar HansNichols HansNichols Look at the price of oil spike in reaction to kidnapping news of Libyan PM. http://t.co/YBoQ8iA9aV