Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Boskalis sleept miljoenenorder Costa Concordia binnen

Impressie van de Concordia aan boord van de Dockwise Vanguard.
Impressie van de Concordia aan boord van de Dockwise Vanguard. Beeld: Koninklijke Boskalis Westminster N.V.

De Koninklijke Boskalis heeft een behoorlijke order weten binnen te slepen. De grootste baggermaatschappij ter wereld mag de Costa Concordia, die in januari vorig jaar kapseisde voor de Italiaanse kust, bergen tegen een vergoeding van ruim 22 miljoen euro.

Boskalis spreekt van een “unieke operatie” en meldt dat het wrak van het cruiseschip deze zomer naar een nog nader te bepalen bestemming wordt vervoerd om daar vervolgens te worden gedemonteerd. De ramp met de Concordia bij het Toscaanse eiland Giglio kostte aan 32 mensen het leven. Het wrak werd vorige maand in een 19 uur durende operatie overeind getrokken.

Boskalis, gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van maritieme infrastructuur, laat weten dat het schip in zijn geheel op een enorm transportschip geladen zal worden.

Deze Dockwise Vanguard, eigenlijk ontworpen voor het verplaatsen van boorplatformen, kan een deel van zijn laadvlak in het water laten zakken. Hierop moet de Concordia dan geplaatst worden teneinde het schip te bergen. De Vanguard is het grootste halfafzinkbare schip ter wereld.